Oficial: Donald Tusk a depus jurământul şi a devenit noul premier al Poloniei

  • Premierul Donald Tusk şi miniştrii noului Guvern au depus miercuri jurământul în faţa preşedintelui Poloniei.
  • Tusk devine în mod oficial şef al Guvernului şi anunţă schimbări spectaculoase în politica poloneză.
251 afișări
Imaginea articolului Oficial: Donald Tusk a depus jurământul şi a devenit noul premier al Poloniei

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Guvernul lui Donald Tusk a depus jurământul miercuri, finalizând astfel transferul de putere după opt ani de guvernare naţionalistă, potrivit Reuters.

Perioada în care Polonia a fost condusă de partidul Lege şi Justiţie (PiS) a fost marcată de dispute între Varşovia şi Bruxelles, iar numirea fostului preşedinte al Consiliului European în fruntea guvernului a stârnit speranţa unei relaţii mai bune cu Uniunea Europeană.

Într-un discurs rostit marţi în parlament, Tusk a promis că va asigura pentru Polonia miliardele de euro, care au fost îngheţate de UE din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

Cu toate acestea, sarcina lui ar putea fi complicată de judecătorii numiţi în cadrul reformelor PiS despre care criticii au spus că subminează independenţa instanţelor. De asemenea, Tusk s-ar putea lovi de puterea de a da veto unor legi deţinută de preşedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS.

Tusk este aşteptat la Bruxelles pentru un summit UE care va avea loc joi şi vineri. Noul premier va consolida sprijinul pe care Polonia şi UE îl acordă Ucrainei, atât în ceea ce priveşte războiul, cât şi integrarea în uniune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici