Oltean: Dacă Avocatul Poporului nu sesizează CC privind OUG 12, gândim acţiune pentru abuz în serviciu

PDL "avertizează" Avocatul Poporului că, în situaţia în care nu va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea OUG pentru alegerile parţiale, partidul se va adresa Comisiei de la Veneţia şi va gândi "o acţiune pentru abuz în serviciu", anunţă vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

227 afișări
Imaginea articolului Oltean: Dacă Avocatul Poporului nu sesizează CC privind OUG 12, gândim acţiune pentru abuz în serviciu

Ioan Oltean (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul a adoptat recent Ordonanţa de Urgenţă nr. 12/2014 prin care a modificat Legea nr. 35/2008, privind alegerile parlamentare.

"Noi am considerat că OUG 12 este neconstituţională. De aceea, ne-am adresat Avocatului Poporului solicitându-i acestuia ca, de îndată, să se adreseze Curţii Constituţionale ca să declare neconstituţionalitatea actului respectiv. O ordonanţă de urgenţă trebuie să aibă o motivaţie. Vă rog să observaţi că modificarea (adusă legii - n.r.) se referă la posibilitatea ca în 25 mai să aibă loc şi alegeri parţiale, odată cu cele europarlamentare. Alegerile parţiale care vizează şase mandate de parlamentar vacantate în ultimul timp nu justifică sub nicio formă urgenţa pentru că în cazul majorităţii posturilor amintite s-a produs vacantarea cu un an, cu şapte-opt-zece luni înainte, timp suficient pentru ca Guvernul să fi modificat Legea alegerilor locale printr-un act normativ similar, fiindcă e vorba de o lege cu caracter organic. PDL consideră că nu există elemente care să justifice urgenţa şi, ca urmare, consideră neconstituţional actul normativ", a spus Oltean.

El a adăugat că prin decizia Curţii Constituţionale 622 din 2012 se precizează că legile cu caracter electoral nu pot fi modificate cu un an înainte de producerea actului electoral.

"Actul electoral se produce în 25 mai, iar actul normativ a apărut în luna martie. În consecinţă, suntem sub acest termen şi, din acest punct de vedere, apreciem că actul este neconstituţional", a spus el.

Liderul PDL a afirmat că, deşi în prezent sunt 15 posturi de parlamentari vacante, zece de deputaţi şi cinci de senatori, Guvernul a decis organizarea de alegeri parţiale în doar şase colegii, "în special pentru senatori pentru că acolo se simte un deficit în ce priveşte puterea".

"PDL avertizează Avocatul Poporului că, în situaţia în care nu va contesta la Curte această ordonanţă, ne vom adresa Comisiei de la Veneţia, dar, în acelaşi timp, vom putea gândi şi o acţiune pentru abuz în serviciu pentru că este foarte clar că există toate elementele care să justifice, în momentul acesta, neconstituţionalitatea ordonanţei respective", a conchis Oltean.

Grupurile parlamentare ale PDL din Camera Deputaţilor şi din Senat au trimis o scrisoare Avocatului Poporului prin care solicitau acestei instituţii să sesizeze Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă 12/2014 privind alegerile parţiale.

Anunţul privind acest demers al PDL a fost făcut, miercuri, într-o conferinţă de presă, de către liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe.

El arăta că prin Hotărârea Guvernului 199/2014 a fost stabilită data alegerilor parţiale pe 25 mai 2014.

"Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.12/2014 de modificare a Legii nr.35/2008, aplicabilă şi alegerilor din 25 mai 2014, a intrat în vigoare în condiţiile prevăzute de art.115 alin.(5) din Constituţie. Numai că, intrarea sa în vigoare este la o dată care este în interiorul unui an de până la desfăşurarea alegerilor parţiale din data de 25 mai 2014 la care aceasta se referă. Solicităm expres Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă 12/2014", adăuga Tinel Gheorghe.

În scrisoarea adresată Avocatului Poporului, PDL arăta că prin ordonanţa de urgenţă 12/2014 este modificată Legea nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, "fiind afectate drepturile politice fundamentale prevăzute de art.36 - 38 din Constituţie, care sunt parte din categoria drepturilor electorale".

Guvernul a adoptat în 19 martie o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea 35/2008 privind alegerile parlamentare, actul normativ fiind publicat luni în Monitorul Oficial.

Guvernul a publicat, vinerea trecută, în Monitorul Oficial actul normativ prin care sunt convocate alegeri parţiale în şase colegii uninominale în 25 mai, pentru o parte din mandatele vacante, în Galaţi, Hunedoara, Ilfov, Satu Mate, Gorj şi Bucureşti, termenul limită pentru depunerea candidaturilor fiind 5 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici