Oltean: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea de reorganizare administrativă a României

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, a anunţat, vineri, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, care a precizat că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi.

1458 afişări
Imaginea articolului Oltean: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea de reorganizare administrativă a României

Oltean: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea de reorganizare administrativă a României (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Ioan Oltean a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, căRomânia este împărţită teritorial în temeiul unui act normativadoptat în 1968 şi din 1990 încoace nimeni nu a fost interesat săgenereze o modificare a acestuia, ţara fiind tributară aceleiaşiforme de organizare teritorială consacrată de regimul comunist.

Potrivit lui Oltean, formula pe care actualii guvernanţi opropun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrieîn parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorţie afondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificaremult mai eficientă a acestora.

"Credem că o ţară cu opt judeţe pe cele opt regiuni dedezvoltare economică ce sunt deja consacrate, chiar dacă ele nu aupersonalitate juridică, va reuşi ca, în perioada 2012-2013-2014,când România mai are încă zece miliarde de euro de absorbit de laUE, să se ridice gradul de absorţie a fondurilor, să creascăcalitatea strategiilor şi a lucrărilor de dezvoltare zonală şiregională. E un proioect extrem de ambiţios şi care, dacăîntr-adevăr se va realiza şi actuala majoritate se va plia pe elşi-l va susţine, va produce o modificare de fond în viaţa de zi cuzi a României", a spus Oltean.

El a mai spus că, până la sfârşitul acestei luni,actuala majoritate vrea ca Guvernul să adopte un act normativ înacest sens prin asumarea răspunderii.

Oltean a adăugat că PDL şi actuala majoritate vor ca viitoarelealegeri din iunie 2012 să aibă loc pe noua formulăadministrativ-teritorială cu opt judeţe.

"Dorinţa noastră este ca viitoarele alegeri care voravea loc în iunie 2012 să se realizeze pe noua formulăadministrativ teritorială. Când spun «noi» mă refer la PDLşi la actuala majoritate. Vom încerca să adoptăm legea prinangajarea răspunderii Guvernului pe act normativ", a spusOltean.

Întrebat dacă este luată deja o decizie în acest sens, Oltean arăspuns că este încă la faza de discuţie.

"Nu e hotărâre unanim luată. E la faza de discuţie, aceea de aîncerca să adoptăm până la sfârşitul acestei luni proiectul de legecare vizează modificarea legii de împărţireadministrativ-teritorială prin angajarea răspunderii de cătreGuvern. Eu cred că nu există elemente care să conducă spre blocareainiţiativei actualei majorităţi, dar atât timp cât nu suntem înfaza unei hotărâri finale putem pune şi o asemenea idee îndiscuţie", a spus el.

Întrebat de ce nu s-a făcut niciun referendum sau măcar unsondaj pentru a afla opinia oamenilor, Oltean a răspuns că acesteasunt "artificii" în măsură să blocheze sau să amâne reforma.

În plus, liderul PDL a afirmat că Europa nu a cerutreorganizarea teritorială a României, dar a criticat-o pentru modulîn care se face absorţia fondurilor europene.

"Europa nu ne-a cerut (reorganizarea teritorială aRomâniei-n.r), dar ne critică pentru modul în care se produceabsorţia fondurilor europene. Europa constată că fondurileUE se absorb extrem de lent şi ineficient şi că printre cauzelecare generează acest fenoment este şi că faptul că sunt proiectelocale de mici dimensiuni şi nu proiecte de anvergură de nivelregional. E o solicitare care în mod indirect a fost adresatăRomâniei şi nu în mod direct spunându-ne că dacă nu avem opt sauzece regiuni, absorţia fondurilor UE încetează", a declaratOltean.

El a adăugat că reorganizarea regiunilor presupune modificareaaltor zeci de acte normative, întrucât vor avea loc modificări deanvergură urmând să se ajungă la opt prefecturi, opt inspectoratede poliţie, etc.

"Toate aceste servicii deconcentrate ale ministerelor se vordiminua de la 41 la opt, ceea ce înseamnă o modificare extrem deimportantă a legislaţiei în vigoare. Ceea ce urmărim cu prioritateeste ca serviciul public să fie adus cât mai aproape de cetăţean, ada cetăţeanului certitudinea că, prin reorganizarea administrativteritorială, lui i se uşurează viaţa de zi cu zi", a afirmatliderul PDL.

Acesta a dat asigurări că foarte multe din atribuţiileconsiliilor judeţene şi ale serviciilor deconcentrate vor fitransferate la primării, în aşa fel încât oamenii să nu fie nevoiţisă se deplaseze la noile reşedinţe de judeţe.

Preşedintele Traian Băsescu ceruse Guvernului să analizezereorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti,arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, genereazăineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.

El aprecia că un nou sistem administrativ ar reduce birocraţiaşi ar accelera procesul de descentralizare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici