Oltean: PD ar accepta să guverneze pentru a organiza anticipate, cu Blaga premier

Vicepreşedintele PD, Ioan Oltean, a declarat, vineri, că dacă PD ar accepta să guverneze premier din partea democraţilor ar putea fi, în opinia sa, Vasile Blaga, iar scopul participării la guvernare ar fi organizarea alegerilor anticipate.

1 afișare
Imaginea articolului Oltean: PD ar accepta să guverneze pentru a organiza anticipate, cu Blaga premier

Oltean: PD ar accepta să guverneze pentru a organiza anticipate, cu Blaga premier

Oltean a specificat însă că democraţii nu ar accepta să guverneze decât pentru a organiza alegeri anticipate.

"Mircea Geoană a declarat astăzi (vineri – n.r) la şcoala de vară a tineretului social-democrat că prin depunerea moţiunii de cenzură există posibilitatea să fie numit un premier transpartinic. Este pentru prima oară când Geoană nu se mai vede premier şi vede posibilitatea unui premier fără apartenenţă politică. E un semn bun. Dacă PD ar accepta să guverneze, în opinia mea primul ministru ar putea fi Vasile Blaga. Nici eu nu cred că se va întâmpla aşa, suntem la capitolul fantezii politice, de aceea şi spun că doar în situaţie excepţională. PD nu va accepta să guverneze decât cu un singur mandat, acela de a organiza alegeri anticipate”, a declarat Ioan Oltean.

Liderul PD a reluat ideea că democraţii au rezerve legate de faptul că PSD va depune moţiunea de cenzură, iar dacă o va face mulţi parlamentari social-democraţi ar putea absenta de la dezbateri tocmai pentru ca aceasta să nu treacă.

Vicepreşedintele PD a arătat că adoptarea unei moţiuni de cenzură înseamnă "în proporţie de 70 la sută cel puţin posibilitatea organizării de alegeri anticipate”, iar acestea presupun încetarea mandatului de parlamentar cu multe luni înainte. Oltean crede că parlamentarii români şi mai ales cei ai PSD au mari reţineri când este vorba ca mandatul lor să înceteze cu o jumătate de an înainte sau chiar cu un an, cu atât mai mult cu cât unii ştiu că nu îşi vor redobândi fotoliile.

"România, din 1990, nu a fost niciodată capabilă să organizeze alegeri anticipate deşi de multe ori acestea s-au impus fiindcă n-a existat nici voinţa politică a formaţiunilor politice, dar nici voinţa individuală a parlamentarilor de a renunţa la mandat cu câteva luni mai devreme”, a explicat Oltean.

Liderul democrat a mai spus că în momentul în care va cunoaşte conţinutul moţiunii şi faptul că aceasta a fost depusă la Parlament, PD va lua o decizie care va fi respectată 100% de către toţi parlamentarii partidului, "pe un vot controlat la sânge şi cu măsuri severe împotriva celor care nu vor respecta decizia".

"Vom avea poziţia unui partid de opoziţie. Nu ştiu dacă vor fi elemente care să ne determine să nu votăm moţiunea. Cred că elementele luate în calcul duc spre o susţinerea moţiunii. Nu există o rezervă în a vota cot la cot cu PSD, există rezerva faţă de nedepunerea moţiunii de cenzură. Nu ne putem pronunţa pe un fapt incert. Aşteptăm să se producă, dar pot spune cu certitudine că PD se va manifesta ca un partid de opoziţe faţă de o moţiune de cenzură”, a declarat Oltean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici