Olteanu: Dacă introducerea uninominalului e tergiversată, s-ar putea emite ordonanţă de urgenţă

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, miercuri, că dacă introducerea votului uninominal este tergiversată, Guvernul ar putea emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

1 afișare
Imaginea articolului Olteanu: Dacă introducerea uninominalului e tergiversată, s-ar putea emite ordonanţă de urgenţă

Olteanu: Dacă introducerea uninominalului e tergiversată, s-ar putea emite ordonanţă de urgenţă

„Dacă tergiversările dintr-o parte sau dintr-alta persistă să împiedice organizarea alegerilor parlamentare în sistem uninominal, există posibilitatea ca Guvernul să-şi asume din nou politic introducerea votului uninominal, eventual prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens”, a afirmat Olteanu.

El a mai spus că a luat la cunoştiinţă de decizia Curţii Constituţionale şi că aşteaptă să fie redactată motivaţia şi să fie trimisă Parlamentului.

“De îndată ce o vom primi, vom sesiza Comisia de Cod Electoral, care într-o zi sau două să facă un raport prin care să propună modificările solicitate de Curtea Constituţională. După acea, decizia va fi luată în Camerele reunite, unde amendamentele solicitate de CC să fie dezbătute şi să se dea vot final pe textul de lege”, a explicat Olteanu.

El a afirmat că există soluţii de modificare a celor două articole considerate neconstituţionale şi a mai susţinut că au fost discutate şi în Comisia de Cod Electoral, urmând să fie introduse în normele de aplicare a hotărârilor de organizare a alegerilor.

“Dacă se consideră, aşa cum a decis deja Curtea Constituţională, că este necesar ca acele precizări să se facă în lege, atunci ele vor fi făcute în lege, iar legea va deveni constituţională”, a mai spus Olteanu.

Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că nu există şanse ca viitoarele alegeri să fie organizate pe actualul sistem electoral.

“Nu trebuie ca cei care sunt împotriva votului uninominal să spere că decizia Curţii Constituţionale ne va împiedica să avem vot uninominal la viitoarele alegeri parlamentare şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene. Există toate pârghiile la nivelul Parlamentului şi la nivelul Guvernului pentru ca legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea să intre în vigoare şi să fie aplicată la alegerile locale şi parlamentare”, a mai declarat liberalul.Gabriel Pecheanu

Curtea Constituţională a acceptat, miercuri, contestaţia preşedintelui Traian Băsescu, declarând neconstituţionale prevederi ale legii uninominalului pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici