Olteanu: Votul în cazurile Năstase şi Mitrea poate fi reluat oricând

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, miercuri, că oricând poate fi reluat votul la cererile DNA de urmărire penală în cazurile Adrian Năstase şi Miron Mitrea, la solicitarea oricărui deputat.

14 afișări
Imaginea articolului Olteanu: Votul în cazurile Năstase şi Mitrea poate fi reluat oricând

Olteanu: Votul în cazurile Năstase şi Mitrea poate fi reluat oricând (Imagine: Mediafax Foto)

Totodată, el a apreciat că votul din Cameră nu reprezintă o decizie bună pentru Parlament şi pentru funţionarea justiţiei.

"Nu cred că este o decizie bună pentru Camera Deputaţilor, pentru Parlament, pentru funcţionarea justiţiei şi pentru raportul dintere puterile din România. Am luat act de decizia plenului. Fără îndoială nu se va începe urmărirea penală în cele două cazuri. Pe de altă parte, potrivit dispoziţiilor constituţionale şi legale, în orice moment orice membru al Camerei Deputaţilor poate repune această chestiune în discuţie", a susţinut Bogdan Olteanu.

Liberalul a explicat că orice deputat poate solicita introducerea pe ordinea de zi a unei cereri de începere a urmăririi penale pentru oricare dintre actualii sau foştii miniştrii pentru suspiciuni legate de săvârşirea unor infracţiuni.

Preşedintele Camerei a subliniat că votul dat miercuri reprezintă "o decizie clar politică, în care, după cifre, cel puţin două grupuri parlamentare au votat împotriva cererii de începere a urmăririi penale".

El a explicat că numărul membrilor fiecărui grup este cunoscut şi că, dacă se vor face calculele, se va vedea cu uşurinţă că decizia va trebui pusă în aplicare.

"Camera Deputaţilor şi fiecare dintre deputaţii care au votat împotriva începerii urmăririi penale îşi vor asuma şi consecinţele voturilor lor de azi", a spus Olteanu.

Întrebat dacă PNL va cere rediscutarea cererilor de începere a urmăririi penale a celor doi social-democraţi, Bogdan Olteanu a spus că liberalii vor discuta acest subiect la începutul sesiunii ordinare.

"Vom discuta la începutul sesiunii ordinare. Problema reală nu este atât cererea - repet, fiecare dintre noi o poate face -, cât capacitatea de a aduna numărul necesar de voturi pentru adoptarea cererii de urmărire penală. Şi, aici, evident în acest moment nu există voinţa politică necesară", a spus el.

Întrebat dacă ar trebui să se reia votul în cazul în care se va admite contestaţia depusă la Curtea Constituţională de către PDL privind prevederile Regulamentului Camerei, Olteanu a răspuns negativ.

Întrebat dacă votul de miercuri poate fi apreciat ca fiind împotriva conducerii DNA, Bogdan Olteanu a menţionat că liberalii nu au votat în favoarea conducerii DNA, ci pentru ca justiţia să-şi facă datoria.

"Se pare că solicitarea politică a domnului Mitrea de a se vota urmărirea penală a avut oarece ecou între colegii săi, pentru că a avut mai multe voturi pentru începerea urmăririi penale decât Năstase", a mai spus Olteanu.

Solicitările DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea au fost respinse, miercuri, de Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici