Opoziţia, după ce PSD a anunţat organizarea de secţii separate pentru referendum: Modificarea prin OUG este sancţionată penal

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, că în cazul în care liderii PSD modifică legea prin OUG pentru a fi organizate secţii diferite de votare pentru europarlamentare şi referendum pot fi sancţionaţi penal.

1451 afișări
Imaginea articolului Opoziţia, după ce PSD a anunţat organizarea de secţii separate pentru referendum: Modificarea prin OUG este sancţionată penal

Opoziţia, după ce PSD a anunţat organizarea de secţii separate pentru referendum: Modificarea prin OUG este sancţionată penal

Ludovic Orban face referire la Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în forma aflată în vigoare, care prevede obligativitatea organizării secţiilor de votare comune în cazul în care referendumul se suprapune cu alegerile europarlamentare.

“Această prevedere se regăseşte la articolul 15 indice 1, alineatul 2: «ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii»”, afirmă liderul PNL, printr-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

El atrage atenţia că modificarea legii prin OUG „în sensul organizării unor secţii de votare separate pentru referendum îi expune atât pe iniţiatori cât şi pe cei care se află în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidenţa legii penale”.

„Aceasta întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exerciţiu al dreptului de a alege, infracţiune asimilată de Codul Penal şi în cazul referendumului. În acelaşi timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracţiune de Legea răspunderii ministeriale”, mai spune Orban.

Preşedintele PNL face referire la jurisprudenţa CCR, care arată că OUG nu poate afecta “regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale”.

„Emiterea acestora (Ordonanţe de Urgenţă-n.red.) trebuie să îndeplinească trei condiţii cumulative evidenţiate în ultima decizie a CCR asupra unei OUG referitoare la referendum: existenţa unei situaţii extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei (Decizia 361/2016)”, completează Orban.

Acesta mai susţine că informaţia “propagată” de PSD în spaţiul public în legătură cu recomandarea Comisiei de la Veneţia privind Codului de bune practici în materie de refrendum este falsă.

“În acelaşi timp, ţinem să mai sublinem faptul că o altă informaţie propagată de PSD este falsă şi face parte din campania de dezinformare a acestui partid. Nu există nicio recomandare a Comisiei de la Veneţia, privitoare la Codul de bune practici în materie de referendum, care să contravină organizării concomitente a referendumului odată cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constituţională a constatat faptul că o eventuală interdicţie de acest tip reprezintă o încălcare a Legii fundamentale”, conchide Ludovic Orban.

Drăghici a lansat ipoteza separării secţiilor

Reacţia liderului liberalilor vine după ce Mircea Drăghici, trezorierul PSD cel care se ocupă de coordonarea campaniilor electorale în partid, a declarat, joi dimineaţă, că în cazul unui referendum organizat odată cu alegerile europarlamentarele, legea nu permite decât secţii de votare diferite.

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, articolul 15, alineatul (2), prevede că în situaţia în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfăşurat pentru alegerile europarlamentare atunci „ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii”.

Klaus Iohannis a avut, în aceste zile, consultări cu reprezentanţii societăţii civile şi magistraţii, în vederea declanşării unui referendum pe justiţie în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, respectiv data de 26 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici