Oprea: Am fost avansat pentru că am refuzat unele lucruri la MAI deşi fusesem ameninţat

Ministrul desemnat pentru Apărare, Gabriel Oprea, a declarat, marţi, la audierile de la Comisiile de Apărare din Parlament, că a fost avansat de către Traian Băsescu pentru că, deşi a fost ameninţat că va fi "terminat politic", a refuzat să facă anumite numiri la MAI, preferând să îşi dea demisia.

28 afișări
Imaginea articolului Oprea: Am fost avansat pentru că am refuzat unele lucruri la MAI deşi fusesem ameninţat

Oprea: Am fost avansat pentru că am refuzat unele lucruri la MAI deşi fusesem ameninţat (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Întrebat cum va rezolva problemele de imagine create de avansarea sa, de către şeful statului, Oprea a precizat că această avansare se datorează faptului că, deşi a fost ameninţat că va fi "terminat politic", a refuzat, din calitatea sa de ministru al Administraţiei şi Internelor, să facă o serie de numiri, preferând să îşi dea demisia "cu onoare şi demnitate".

Întrebat, de către deputatul PNL George Scutaru, cum va depăşi problema de imagine determinată de motivaţia avansării sale de către Traian Băsescu, Oprea a precizat: "Este o întrebare binevenită, pe care mi-o doream. (...) Dacă vreţi să vă vorbeasc pe şleau, vă spun direct de ce am fost avansat şi bănuiesc că va spune şi preşedintele României: fiindcă eram ministru al Administraţiei şi Internelor şi nu am vrut, cu toate că am fost constrâns politic, să numesc nişte oameni pe funcţii de siguranţă naţională - prim-adjunct al ministrului şi şeful DGIPI - şi neavând altă cale - în momentul când am fost constrâns şi ameninţat că voi fi terminat politic - n-am făcut compromisuri şi mi-am dat demisia".

Oprea a spus că şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor cu onoare şi cu demnitate.

"Prezentam mari vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale a României pentru că instituţiile abilitate în statul român au dat un aviz negativ. Puteam să rămân ministru, dar nu am vrut să fac acest lucru. Mai fusesem ministru", a adăugat Oprea.

El a precizat că acesta a fost motivul avansării sale, respectiv faptul că a refuzat să facă numirile respective şi a decis să îşi dea demisia.

"De asta cred că am fost avansat. Fiindcă am plecat acasă, mi-am dus soţia la spital în Viena, iar copiii mei erau în depresie. Şi am plecat de la zero şi m-am aşezat în ultima bancă în Parlamentul României şi nu am spus mai mult. Asta am făcut. Să vedem dacă cine m-a avansat spune acest lucru şi dacă organele abilitate spun", a adăugat Oprea, la audieri.

După finalizarea audierilor şi avizarea sa pozitivă pentru ocuparea funcţiei de ministru al Apărării, Oprea a evitat să facă orice alt comentariu referitor la acest subiect, el refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliştilor pe această temă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici