Orban a propus amânarea discutării modificărilor la Regulament. BP a decis să fie discutate miercuri

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a declarat, luni, că a cerut în Biroului Permanent amânarea dezbaterii modificărilor la Regulamentul Camerei deoarece liberalii nu sunt de acord cu amendamentele legate de revocarea preşedintelui Camerei şi imunitatea parlamentară, însă PSD a respins propunerea.

66 afișări
Imaginea articolului Orban a propus amânarea discutării modificărilor la Regulament. BP a decis să fie discutate miercuri

Orban a propus amânarea discutării modificărilor la Regulament. BP a decis să fie discutate miercuri (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Am solicitat amânarea cu o săptămână a dezbaterii Regulamentului, pentru că ne-am înţeles să modificăm Regulamentul în acele puncte în care există un consens la nivelul grupurilor parlamentare şi există două puncte în care se propunem modificarea Regulamentului cu care grupul PNL nu este de acord. Este cel legat de regimul imunităţilor parlamentare, începerea urmăririi penale, arestare, reţinere, percheziţie şi al doilea punct este procedura de revocare a preşedintelui Camerei. Am solicitat Biroului Permanent să ceară un punct de vedere şi de la CSM, aşa cum a cerut şi de la procurorul general. Din păcate, PSD nu a fost de acord", a afirmat Orban.

El a explicat că liberalii susţin proceruri mai scurte şi vot deschis în cazul ridicării imunităţii parlamentare, arestării, reţinerii şi percheziţiei şi ca revocarea preşedintelui Camerei să nu fie lăsată numai la latitudinea grupului parlamentar care l-a propus, ci când se schimbă majoritatea.

"Noi, în ceea ce priveşte procedurile legate de imunitatea parlamentară, am solicitat proceduri mai scurte şi vot deschis în plen pentru riridcarea imunităţii parlamentare. În ceea ce priveşte revocarea preşedintelui Camerei, vrem să nu fie lăsată numai la latitudinea grupului parlamentar care l-a propus, indiferent despre cine este vorba, ci, atunci când există o majoritate parlamentară care nu mai acceptă un preşedinte care este în funcţie, să poată solicita schimbarea preşedintelui Camerei, la propunerea a jumătate plus unu, aşa cum există şi la Senat", a explicat Orban.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici a precizat, după şedinţa Biroului Permanent, că proiectul de modificare a Regulamentului a rămas pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, "sub rezerva primirii raportului".

"În legătură cu Regulamentul, acesta a rămas pe ordinea de zi sub rezerva primirii raportului. A fost o discuţie mai lungă vizavi de faptul că domnul Ludovic Orban a solicitat amânarea cu o săptămână, dar s-a apreciat că, după ce au fost şase-şapte amânări până acum şi se stabilise că se va face în luna martie, a rămas pe varianta aceasta. Practic, liderii grupurilor parlamentare s-au înţeles pe toate problemele care sunt în Regulament. Sunt două sau trei care sunt în divergenţă, dar s-a stabilit ca acestea vor apărea ca amendamente respinse şi se vor dezbate la plen. Cu majoritatea voturilor, mai puţin două, s-a hotărât să se dezbată miercuri", a explicat Mircovici.

Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prevede că preşedintele Camerei va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminându-se posibilitatea revocării acestuia la schimbarea majorităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici