Orban a verificat împreună cu un tehnician sistemul de sonorizare al sălii de şedinţe

Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea, Ludovic Orban, a făcut, marţi, împreună cu un tehnician al Camerei, o verificare a sistemului de sonorizare al sălii de şedinţă, pentru a vedea dacă înregistrarea audio de săptămâna trecută din comisie s-a realizat cu aparatura Camerei.

42 afișări
Imaginea articolului Orban a verificat împreună cu un tehnician sistemul de sonorizare al sălii de şedinţe

Orban a verificat împreună cu un tehnician sistemul de sonorizare al sălii de şedinţe (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"La acest aparat de înregistrare nu se înregistrează discuţiile dacă nu este pornită instalaţia de sonorizare", a fost concluzia lui Orban, după ce a făcut verificarea, împreună cu tehnicianul de sonorizare al Camerei.

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă a vrut să vadă dacă aparatura de înregistrare a Camerei poate capta sunete atunci când microfoanele de sonorizare din sala de şedinţe sunt oprite la lucrările comsiei.

"Am vrut să văd cu aparatul acesta posibilităţile de înregistrare", a explicat Orban, care a apreciat că mai sunt şi alte posibilităţi de înregistrare a discuţiilor.

Ludovic Orban l-a întrebat pe tehnicianul Camerei care s-a ocupat marţi de înregistrarea oficială a dezbaterilor din comisia parlamentară de anchetă unele detalii tehnice legate de modul în care se fac înregistrările.

Preşdintele comisiei parlamentare de anchetă a vrut să ştie dacă poate creşte "intensitatea artistică a înregistrării," dacă înregistrarea este digitală şi care este numărul maxim de decibeli la care se poate ajunge.

Tehnicianul comisiei, specialist în înregistrările audio, a spus că el a ascultat timp de trei ore înregistrarea făcută joi la discuţia neoficială din comsia de anchetă şi şi-a dat seama că acea înregistrare nu avea nicio legătură cu instalaţia din Camera Deputaţilor.

"S-a mărit zgomotul de fond, s-a prelucrat, se aud uşa şi foile", explicat tehnicianul.

După această demonstraţie, Ludovic Orban a spus că este convins că Biroul Permanent o să efectueze o anchetă corectă, legată de modul în care s-a făcut interceptarea ilegală a unei discuţii de joi din comisia Parlamentară de anchetă în cazul Udrea.

Orban a precizat înainte de această demonstraţie că are unele semne de întrebare faţă de faptul că tehnicianul Camerei care s-a ocupat joi de instalaţia de sonorizare, adică în ziua în care s-a făcut interceptarea, se află în concediu de odihnă.

"Am aflat că astăzi (marţi - n.r.) nu am fost deserviţi de acelaşi tehnician şi am aflat cu stupoare că tehnicianul care a fost data trecută este în concediu", a afirmat Orban.

Orban a mai spus că a fost "frapat" de faptul că, la finalul şedinţei din 13 august, a cerut oprirea instalaţiei de sunet de la priză, dar a fost refuzat pe motiv că "pică sistemul".

"Acum nu a mai picat nimic", a adăugat Orban.

Ludovic Orban a precizat că secretarul general Gheorghe Barbu a făcut doar o verificare şi nu s-a făcut o anchetă în legătură cu acest caz, iar Biroul Permanent poate dispune o anchetă, nu numai internă, ci pot fi sesizate şi alte organe ale statului.

Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, a declarat, marţi, că personalul Camerei nu a fost implicat în înregistrările efectuate la comisia de anchetă Udrea după încheierea lucrărilor şi că aceste înregistrări nu au fost efectuate cu aparatura Camerei.

Duminică seară, pe mai multe bloguri şi în presă a apărut o înregistrare a discuţiilor din Comisia Udrea, dintre Ludovic Orban, Aura Vasile, Adriana Săftoiu şi, potrivit transcrierii care a însoţit înregistrarea primită de redacţii, un al patrulea participant ar fi fost Lakatos Peter, care neagă, însă, prezenţa la această convorbire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici