Orban: Consilierii traseişti trebuie să-şi piardă imediat mandatul, la primari există opţiune

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că în urma publicării motivării Curţii Constituţionale pe decizia de respingere a OUG 55, consilierii locali şi judeţeni traseişti trebuie să-şi piardă imediat mandatul, iar în cazul primarilor, este opţiunea Parlamentului.

602 afișări
Imaginea articolului Orban: Consilierii traseişti trebuie să-şi piardă imediat mandatul, la primari există opţiune

Orban: Consilierii traseişti trebuie să-şi piardă imediat mandatul, la primari există opţiune (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Orban a fost întrebat care vor fi acţiunile PNL în privinţa aleşilor locali care au schimbat partidul politic, în baza OUG 55, având în vedere motivarea dată publicităţii de Curtea Constituţională pentru declararea neconstituţionalităţii actului normativ.

”Din consultarea pe care am avut-o cu jurişti constituţionalişti şi cu specialişti în contenciosul administrativ sensul deciziei Curţii Constituţionale este foarte clar. În cazul consilierilor judeţeni şi locali care şi-au părăsit partidele pe listele cărora au candidat în alegerile locale, în baza ordonanţei, lucrurile sunt clare, trebuie să-şi piardă mandatul ca şi consecinţă a deciziei dată de CC. Drept urmare, consiliile locale şi consiliile judeţene trebuie să ia act de încetarea mandatelor tuturor acestor consilieri locali şi judeţeni”, a spus Orban.

Prim-vicepreşedintele PNL a menţionat că liberalii se vor adresa consiliilor judeţene şi locale pentru a le solicita să respecte decizia Curţii Constituţionale, având în vedere obligativitatea instituţiilor publice de a respecta deciziile CC.

În cazul primarilor, Orban a menţionat că decizia CC ”lasă la latitudinea Parlamentului ca în legea de respingere a OUG 55 să decidă dacă şi primarii îşi vor pierde mandatele, sau dacă în cazul primarilor se va aplica o altă măsură, care poate fi numai aceea de a-i determina să revină în partidele pe listele cărora au fost aleşi şi numai în caz contrar să-şi piardă mandatele, dacă refuză”.

El a menţionat că dacă decizia Curţii Constituţionale nu va fi aplicată în cazul consilierilor judeţeni şi locali va fi vorba de infracţiunea de abuz în serviciu, iar PNL va depune plângeri penale şi acţiuni în contencios administrativ.

Orban a precizat că în mod normal la prima şedinţă a consiliilor judeţene şi locale ar trebui să se ia act de încetarea mandatelor consilierilor traseişti.

Curtea Constituţională a adoptat, prin decizia 761 din 17 decembrie 2014, obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală, formulată de 130 de deputaţi şi senatori PNL şi PDL.

Ordonanţa de urgenţă prevedea că în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni îşi pot exprima în scris o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.

Potrivit legii 393/2004, calitatea de primar şi preşedinte al consiliului judeţean, cea de consilier local sau judeţean încetează de drept o dată cu pierderea calităţii de membru al partidului politic.

CC a menţionat în decizie că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă în cazul unor situaţii extraordinare a cărei regmentare nu poate fi amânată. În plus, Curtea a constatat că întreaga expunere de motive a ordonanţei de urgenţă analizate se axează asupra existenţei unor „rupturi politice” apărute pe parcursul mandatului autorităţilor locale şi necesitatea remedierii efectelor negative ale acestora.

Curtea Constituţională a cerut Parlamentului, prin motivarea la decizia de neconstituţionalitate a OUG 55/2014, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a acesteia, constatând totodată că Executivul a adoptat o OUG cu încălcarea normelor de tehnică legislativă.

„În urma efectelor concrete ale prezentei decizii, Curtea constată că Parlamentul va trebui să respingă prin lege ordonanţa de urgenţă şi să reglementeze, în acord cu art. 115 alin.8 din Constituţie, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei de urgenţă 55-2014, respectiv între data de 2 septembrie 2014 şi data publicării deciziei în Monitorul Oficial, pentru a le pune de acord cu decizia Curţii”, a aratat Curtea Constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici