Orban: Mecanismul de Cooperare si Verificare a devenit un instrument folosit la nivel european împotriva intereselor statului român

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marţi, că MCV, care s-a dovedit "foarte util" în plan intern, a devenit, la nivel european, "un instrument care uneori este folosit contra intereselor statului român".

329 afișări
Imaginea articolului Orban: Mecanismul de Cooperare si Verificare a devenit un instrument folosit la nivel european împotriva intereselor statului român

Leonard Orban (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"Sunt foarte multe evaluări în România cu privire la utilitatea sau nu a acestui mecanism. După părerea mea, în plan intern mecanismul a fost foarte util şi este foarte util. Din păcate, la nivel european, putem să constatăm din ce în ce mai mult că acest mecanism s-a transformat, din păcate, într-un instrument care uneori este folosit contra intereselor statului român. Şi este o chestiune pe care o regretăm puternic", a declarat Leonard Orban.

Ministrul a spus că România va continua să facă progrese astfel încât Ministrul Afacerilor Europene să fie finalizat cât mai curând. "Sau să constatăm că acest mecanism va fi cumva transformat în ceva care să se aplice tuturor statelor membre. Pentru că ni se pare corect ca aceste reguli, care ni se aplică nouă şi care sunt mult mai dure şi mult mai severe decât ceea ce prevede legislaţia comunitară, să se aplice la nivelul tuturor statelor membre. Şi vom avea nişte evaluări foarte interesante. De unde imaginea asta că România şi Bulgaria sunt cele mai corupte state din UE? Că au cele mai mari probleme? Probabil că dacă acest mecanism se va aplica egal la nivelul tuturor statelor membre vom avea nişte clasamente foarte interesante şi probabil că această imagine se va mai atenua", a comentat Orban.

Ministrul a spus că, deja, la nivelul monitorizării situaţiei privind lupta împotriva corupţiei va fi un mecanism care va fi implementat începând din 2013 la nivelul tuturor statelor membre.

"Sperăm ca şi la nivelul sistemului judiciar, sau al evaluării a ceea ce se întâmplă la nivelul sistemului judiciar din toate statele membre, să existe un mecanism similar. Nu sunt lucruri complet noi, sunt lucruri care sunt în derulare şi sperăm să se generalizeze, iar acest mecanism - care există în prezent doar pentru România şi Bulgaria, iar pentru Croaţia nu va exista când va deveni al 28-lea stat membru UE - să se topească în două mecanisme cu caracter general aplicabile tuturor statelor membre", a mai spus Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici