Orban: Sunt revoltat că numele meu apare în stenograme, nu am vorbit cu Voicu în seara accidentului

Fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban s-a declarat, luni, revoltat că numele său apare în stenogramele DNA în cazul Voicu, spunând că nu a vorbit şi nu s-a întâlnit cu senatorul PSD în seara accidentului din 2007, ci a discutat cu acesta subiectul, într-o ocazie protocolară, "en passant".

31 afișări
Imaginea articolului Orban: Sunt revoltat că numele meu apare în stenograme, nu am vorbit cu Voicu în seara accidentului

Orban: Sunt revoltat că numele meu apare în stenograme, nu am vorbit cu Voicu în seara accidentului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El a menţionat, luni seară, la Realitatea TV, că s-a întâlnit cu Voicu o singură dată şi că a discutat "en passant" cu acesta despre subiectul accidentului.

"În speţa Voicu nu cunosc dosarul, nu am citit în amănunt ceea ce este inclus acolo, sunt sincer revoltat că numele meu apare în aceste stenograme, pentru că n-are nicio relevanţă pentru ceea ce înseamnă cercetarea. Dacă asta s-a trimis, inclusiv vorbele domnului senator Voicu despre mine, x, y, z, care nu au nicio relevanţă pentru incriminarea domnului Voicu...", a susţinut Orban.

La precizarea că senatorul Voicu îl invocă în acel episod ca fiind unul din beneficiarii bunelor relaţii între el şi diverse structuri ale statului, Orban a replicat: "Omul este cercetat pentru o presupusă infracţiune, care probabil e dare şi luare de mită, în cercetarea asta ce relevanţă are invocarea domnului Năstase, a mea, ca o persoană care am beneficiat de ajutorul lui?".

"În primul rând vreau să spun din capul locului că n-am beneficiat de niciun fel de ajutor, iar cine are o umbră de bun simţ putea să-şi dea seama că eu eram ministru, iar domnul Voicu era parlamentar în Opoziţie, nici nu-l cunoşteam decât dintr-o singură întâlnire protocoloară. Cum puteam să cer eu unui parlamentar...?", a spus Ludovic Orban.

El a spus că a discutat cu Voicu subiectul accidentului "en passant", dar nu în seara accidentului. De asemenea, Orban a precizat că nu avea ce să-i ceară social-democratului legat de accidentul auto din 2007.

"Nu am discutat cu domnul Voicu despre accident, nu i-am cerut nimic vreodată legat de accidentul respectiv, nu aveam ce să-i cer domnului Voicu legat de accidentul respectiv, iar ceea ce spune domnia sa bineînţeles face parte dintr-o exagerare. În perioada accidentului respectiv dacă aş fi vrut să vorbesc cu cineva puteam să vorbesc cu ministrul de Interne, şi nu am făcut lucrul respectiv, puteam să vorbesc cu oricine. (...) După părerea mea, este un abuz şi o încălcare a dreptului la proprie imagine al oamenilor care sunt pomeniţi în flecărerile unui parlamentar, şi care, bineînţeles, flecărerile nu au niciun fel de legătură cu realitatea", a susţinut Ludovic Orban.

Fostul ministru a subliniat, în privinţa modului în care s-a instrumentat campania legată de accidentul său, că el nu a beneficiat de niciun ajutor şi a fost tratat aşa cum sunt trataţi cetăţenii României.

În privinţa confirmărilor făcute de Voicu pentru privind convorbirea telefonică din seara accidentului, Ludovic Orban a replicat: "Este o fabulaţie".

"Eu am cerut în momentul accidentului proprietarului maşinii să cheme 112. În dosarul care mi s-a instrumentat s-a şi înregistrat apelul de la 112. Am stat trei ore jumătate ca un bou în ninsoare, iar lucrul respectiv l-am făcut în momentul în care s-a produs impactul şi a venit proprietarul maşinii respective", a spus Orban.

În privinţa declaraţiei asemănătoare a preşedintelui Traian Băsescu care a susţinut că Orban a venit la Cotroceni pentru a cere ajutor în privinţa accidentului care ar fi fost filmat de vreuna din camerele de siguranţă ale Cotroceniului, liberalul a reiterat că dacă el şi-ar fi cerut preşedintelui vreun sprijin ilegal, iar Băsescu nu ar fi prezentat acest lucru opiniei publice în acel moment, înseamnă că "domnia sa nu s-a achitat de obligaţiile sale pe care le avea şi ca preşedinte şi ca orice cetăţean care cunoaşte legea".

Pe de altă parte, Orban a comentat că negocierea pentru portofoliul de ministru de Interne dintre el şi Voicu menţionată în stenogramă este "falsă".

"Nu mi-a cerut niciodată aşa ceva, nu am avut nici o discuţie pe tema asta. Cum puteam eu să intervin în nominalizarea domnului Voicu ca şi ministru de Interne, atâta timp cât eu sunt membru al PNL, iar orice desemnare făcută într-un eventual Guvern de coaliţie-nici nu ştiu la ce Guvern se referă, cel post-Geoană-, cum putem noi ca şi membri ai PNL să hotărâm desemnarea unui ministru de Interne. E absurd, stupid", a precizat Orban.

Liberalul a ţinut să precizeze că, în opinia sa, din ce s-a prezentat public până acum, "singura persoană care putea să se autodenunţe şi într-un fel să furnizeze eventuale probe către Parchet este Căşuneanu".

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să sesizeze Senatul în vederea încuviinţării arestării senatorului PSD Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit Constituţiei, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

Conform Regulamentului Senatului, cererea de arestare a unui senator se adresează de către ministrul Justiţiei preşedintelui Senatului, acesta o aduce la cunoştinţă în şedinţă publică, după care o trimite Comisiei juridice, raportul comisiei fiind trimis de BP plenului, care hotărăşte cu votul secret al majorităţii senatorilor.

Senatorii din Comisia juridică au desigilat, joi dimineaţă, cele două cutii de documente primite de la Ministerul Justiţiei, care conţin şi cererea de încuviinţare a arestării preventive a senatorului PSD Cătălin Voicu, cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri. Cele două cutii conţin 11 volume, un referat al procurorilor, precum şi cererea de încuviinţare a arestării preventive a senatorului.

Nume de politicieni precum Gabriel Oprea, Ludovic Orban, Marian Vanghelie, Miron Mitrea, de magistraţi - Florin Costiniu, şi de oameni de afaceri - Costel Căşuneanu şi Marius Locic, apar în stenogramele din dosarul DNA prin care se cere arestarea senatorului lui Voicu.

Subiectele discuţiilor publicate vizează intervenţii pe lângă magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justitie, intervenţii la IGP, intenţia senatorului Voicu de a fi devenit, în cazul în care Mircea Geoană ar fi câştigat prezidenţialele din 2009, ministru al Internelor, dorinţa acestuia privind arestarea lui Neculai Onţanu şi "întocmirea unor dosare" lui Gabriel Oprea.

Cătălin Voicu ar fi intervenit folosindu-şi influenţa asupra magistraţilor nu doar în cazurile lui Căşuneanu, Mazăre şi Locic, dar şi pentru Marian Oprişan, vicepreşedintele PSD Dolj Maria Schutz, judecaţi pentru corupţie, pentru soţia lui Miron Mitrea şi în cazul accidentului lui Ludovic Orban.

Într-o discuţie cu Alexandru Mazăre, Cătălin Voicu face referire la accidentul în care a fost implicat Orban şi la momentul în care ar fi mers la sediul PNL:

"Mazăre Alexandru: Deci, altă întrebare!; Voicu Cătălin: Da; Mazăre Alexandru: Cum facem să nu pierdem ministeru' ăsta la negocieri?; Voicu Cătălin: Nici o problemă, colegule! De exemplu, miniştrii îi va...(neinteligibil)...Johannis. Deci, socru-său....a....am discutat cu procuroru' şef de la Sibiu, pentru că de la ăsta ...(neinteligibil) ...susţină, asta vreau să rămână numai între noi doi!; Mazăre Alexandru: Nu, da, am înţeles; Voicu Cătălin: Să-i transmită clar: «Nu te bagi peste noi, te rog eu!» Colegule, mă uit la tine că la fratele meu, Nu cumva discuţi cu cineva chestiile astea!; Mazăre Alexandru: Nu, nimic, dacă nu...; Voicu Cătălin: Eu am, am vorbit cu cei de la ....(neinteligibil)... Îl încăleca pe procuroru' şef de acolo, el l-a lansat în ...(neinteligibil) ...o să mă-ntâlnească ...(neinteligibil) ...Doi! Să vedem la liberali. Am fost la Orban în noaptea aia când ....(neinteligibil)...L-am sunat pe urmă. «Unde eşti, Ludovic? Ieşi afară din....» Eram în sediu. A ieşit şi Varujan...I-am spus: "Nu vreau să vorbesc cu ţine, du-te înapoi!" I-am spus: "Ludovic, te-am ajutat în momente grele, cu accidentu' de maşină. Te-am ajutat..." Era într-o situaţie...; Mazăre Alexandru: El a dat peste fata aia atunci? Voicu Cătălin: ...(neinteligibil)...; Mazăre Alexandru: Ce mare crimă? ....(neinteligibil); Voicu Cătălin: A rămas variantă că Nu, Nu o ţinem. Nici n-o să spună; Mazăre Alexandru: Îhî, îhî; Voicu Cătălin: Altfel, dacă te roagă să afle şi Geoană, noi spunem NU ...(neinteligibil)...; Mazăre Alexandru: Era băut?; Voicu Cătălin: Da; Mazăre Alexandru: Am înţeles; Voicu Cătălin: ...(neinteligibil)...cunoaşte....(neinteligibil)... «Uite, dom'ne!» Doi. I-am zis: «Ludovic, când a fost să ...(neinteligibil) ...un apartament pe Moşilor». Bă, o să-i spun, am venit la tine cu Căşuneanu de mână la birou şi te-am anunţat să aveţi grjia că aveţi o capcană într-un apartament". El e puţin naiv cu băutura ...(neinteligibil) ....Trei! L-am trimis pe Vanghelie ...(neintebilibil) ....acolo, l-am trimis...".

Senatorul PSD Cătălin Voicu s-a autosuspendat, duminică seară, din partid, a anunţat, luni, preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie.

Voicu va fi audiat, marţi, la ora 14.00, în Comisia juridică a Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici