Ordonanţa CNSAS, retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului

Consilierul premierului, Marius Oprea, mandatat să perfecteze Ordonanţa CNSAS, a declarat, marţi seara, că actul normativ a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului, din cauza prevederii privind procedura de alegere a membrilor Colegiului, considerată neconstituţională.

17 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa CNSAS, retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului

Ordonanţa CNSAS, retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului (Sursa: Mediafax Foto)

Articolul incriminat prevede că nu pot fi aleşi drept membri ai colegiului persoanele condamnate penal şi amnistiate.

Oprea a susţinut că a fost informat că actul normativ ar fi fost retras la solicitarea consilierului pe probleme juridice al premierului, Tudor Chiuariu, fapt negat însă de acesta.

"Până acum câteva ore, ordonanţa CNSAS era pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului şi acum aflu că actul normativ a fost scos. Am înţeles că Tudor Chiuariu a găsit o prevedere în actul normativ care ar încălca Constituţia, problemă care putea fi însă modificată în dezbaterea Guvernului sau în cadrul grupului de lucru care a elaborat proiectul, la lucrările căruia acesta însă nu a participat", a spus Oprea.

Contactat de MEDIAFAX, Tudor Chiuariu a negat că ar fi cerut retragerea ordonanţei CNSAS de pe lista şedinţei de miercuri a Guvernului.

"Eu nu pot să scot ceva de pe agenda şedinţei de Guvern. Orice document care are toate avizele poate intra pe ordinea de zi. Probabil că ordonanţa nu avea toate avizele, dar asta este treaba ministerului iniţiator şi a celor care avizează", a spus Chiuariu.

Guvernul a decis săptămâna trecută ca noul cadru de organizare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să fie promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă, pentru aplicarea rapidă a prevederilor, şi ca actul să fie aprobat după ce este lansat în dezbatere publică.

Consilierul premierului, istoricul Marius Oprea, mandatat de Executiv să perfecteze şi să negocieze conţinutul actului normativ anterior adoptării sale, a anunţat, luni, la finalul discuţiilor cu reprezentanţi ai societăţii civile şi parlamentari că una dintre modificările convenite asupra textului este ca notele de constatare emise de Colegiul CNSAS să fie date publicităţii pe internet imediat după terminarea şedinţei în care acestea au fost asumate prin vot.

O altă modificare la actuala formă a Ordonanţei de Urgenţă privind CNSAS se referă la regimul de publicitate al şedinţelor Colegiului.

În actuala formă actul normativ prevede că şedinţele sunt publice cu excepţia situaţiilor în care majoritatea membrilor colegiului prezenţi la serviciu apreciază că ea trebuie să fie ţinută secretă, reprezentantul Executivul precizând că această prevedere va fi completată cu o listă clară de motive pentru care o şedinţă poate fi declarată secretă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici