Ordonanţa privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în transparenţă decizională

Ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale a fost pusă în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

402 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în transparenţă decizională

„Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 se desfăşoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024”, se arată în document.

„La alegerile din data de 9 iunie 2024, o persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru Parlamentul European, precum şi pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, mai precizează ordonanţa.

Printre motivele care au stat la baza comasării, conform proiectului, se numără „faptul că aleşii locali pot motiva cetăţenii să se prezinte într-un număr mai mare la urne şi să-şi exprime opţiunile de vot”, „în vederea reducerii cheltuielilor şi a perioadei electorale, în condiţiile în care în România în anul 2024 se vor desfăşura 4 tipuri de scrutine electorale”.

„În acord cu principiul periodicităţii alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale, dar şi cu îndeplinirea condiţiei de tratament egal atât pentru autorităţile administraţiei publice locale aflate în exerciţiul mandatului, cât şi pentru cele care urmează să înceapă un nou mandat, pentru situaţia specială din anul 2024, când se propune ca data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European să fie în aceeaşi zi cu data pentru desfăşurarea alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale, este necesar ca stabilirea termenului de referinţă, de la care vor începe procedurile pentru intrarea în exerciţiul mandatului autorităţilor administraţiei publice locale, să ia în calcul şi obligaţia respectării termenului de 4 ani de mandat, care s-a calculat în funcţie de data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale organizate în anul 2020”, se mai arată în document.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici