OUG pentru intervenţia imediată în localităţile unde apar urşi. Tanczos Barna: „Am eliminat toate obstacolele legale şi de interpretare”

  • Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a anunţat că a fost finalizat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind intervenţia imediată în localităţile unde apar urşi.
  • Potrivit iniţiatorilor, scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esenţiale.
  • Proiectul defineşte mai mulţi termeni, modalităţile de intervenţie şi componenţa echipelor de intrevenţie.
1454 afișări
Imaginea articolului OUG pentru intervenţia imediată în localităţile unde apar urşi. Tanczos Barna: „Am eliminat toate obstacolele legale şi de interpretare”

OUG pentru intervenţia imediată în localităţile unde apar urşi. Tanczos Barna: „Am eliminat toate obstacolele legale şi de interpretare”

Ministrul Tánczos Barna, a anunţat miercuri că proiectul este gata şi că documentul a fost modificat la solicitarea unor instituţii.

„Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite intervenţia imediată în localităţile unde se semnalează prezenţa urşilor a fost finalizat. Azi am modificat textul proiectului în aşa fel încât acesta conţine propunerile Ministerului de Interne, respectiv a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Am eliminat toate obstacolele legale şi de interpretare, astfel încât Guvernul va adopta proiectul de Ordonanţă de Urgenţă în următoarea şedinţă de guvern”, a anunţat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor prin capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere.

Potrivit iniţiatorilor, scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală a persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice. Documentul a fost realizat în funcţie de prevederile europene şi de datele statistice. Proiectul defineşte mai mulţi termeni, modalităţile de intervenţie şi componenţa echipelor de intrevenţie.

Echipele vor fi formate din reprezentantul Primăriei, medicul veterinar, jandarmi şi personalul tehnic de specialitate din partea gestionarului fondului forestier. Membrii echipei vor lua deciziile prin majoritate simplă, iar intervenţiile vor fi graduale, a explicat ministrul Mediului.

Îndepărtarea trebuie să fie prima soluţie, tranchilizarea şi relocarea sunt următoarele soluţii, iar împuşcarea sau extragerea prin eutanasiere reprezintă ultima soluţie. Ministrul Tanczos Barna a mai spus că ultima soluţie se aplică doar dacă soluţiile anterioare au dat greş, iar exemplarul constituie un risc real şi iminent la siguranţa cetăţenilor, dacă pune în pericol echipa de intervenţie sau dacă animalul este rănit.

Puii vor fi duşi în centre de reabilitare pe cheltuiala Ministerului Mediului, iar eutanasierea sau împuşcarea vor fi făcute de gestionari sau de Garda Forestieră. Trofeele astfel obţinute vor rămâne în proprietatea statului.

Intervenţiile se fac prin sistemul 112 şi doar în intravilan.

CITEŞTE ŞI: Tanczos Barna, ministrul Mediului, despre problema urşilor: „Un ONG-ist nu are interesul de a proteja viaţa umană”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici