OUG privind abrogarea legilor înainte de intrarea în vigoare, respinsă la Senat

Ordonanţa de urgenţă care prevede că actele normative pot fi modificate, completate sau abrogate, după adoptare şi înainte de intrarea în vigoare, în situaţii temeinic justificate, de către autoritatea emitentă a fost respinsă, miercuri, în Senat, parlamentarii PSD votând împotriva actului normativ.

80 afișări
Imaginea articolului OUG privind abrogarea legilor înainte de intrarea în vigoare, respinsă la Senat

Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (Imagine: Mediafax Foto)

La indicaţia preşedintelui Comisiei juridice, Toni Greblă, şi a viceliderului Viorel Arcaş, senatorii social-democaţi au votat împotriva raportului favorabil, cu amendamente, întocmit de comisie la proiectul de lege de adoptare a Ordonanţei de urgenţă 61/2009 pentru modificarea Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

Raportul, care propunea că în situaţii temeinic justificate, actele normative pot fi modificate, completate sau abrogate de către autoritatea emitentă şi înainte de intrarea lor în vigoare, a primit doar 32 de voturi "pentru", 29 "abţineri" şi 24 de voturi "împotrivă", neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a putea fi considerat adoptat.

La rândul său, proiectul de lege de adoptare a ordonanţei de urgenţă nu a întrunit numărul de voturi necesar, preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Alexandru Pereş supunând la vot, în continuare, proiectul de lege de respingere a ordonanţei.

În favoarea proiectului de respingere s-au pronunţat 47 de senatori, au fost înregistrate două abţineri şi 36 de voturi "împotrivă", şi de acestă dată senatorii Toni Greblă şi Viorel Arcaş indicându-le prin semne colegilor să voteze împotriva ordonanţei.

În timpul dezbaterilor, senatorul UDMR Attila Cseke a criticat prevederea potrivit căreia actele normative pot fi modificate de emitent înaintev de intrarea lor în vigoare, el subliniind că ordonanţa de urgenţă a determinat "multă vâlvă, multe discuţii şi nemulţumiri".

"Acestă tendinţă de a diminua atribuţiile puterii legislative se întâlnesc şi în alte acte normative, dar aici este evident, clar prevăzut", a opinat Cseke.

Potrivit senatorului, prin adoptarea unor astfel deprevederi ar fi avut de pierdut are democraţia, el criticând, de asemenea, propunerea de eliminare a prevederii privind obligativitatea întocmirii unui studiu de impact care să arate rezultatul în plan social şi economic al unui act normativ.

De asemenea, preşedintele Comisiei juridice a opinat, ironic, că, potrivit prevederilor ordonanţei, parlamentarii ar trebui să modifice Codul penal înainte de intrarea lui în vigoare, astfel încât să nu mai fie incriminate prostituţia şi consumul de droguri.

"Astfel, s-ar putea să modificăm şi Codul penal adoptat prin asumarea răspunderii guvernamentale dacă ceea ce a propus şi şi-a însuşit preşedintele ţării, şi anume legalizarea consumului de droguri şi a prostituţiei, fac obiectul preocupării noastre, atunci ar trebui să modificăm Codul penal înainte de intrarea lui în vigoare", a arătat senatorul Greblă.

Senatorii au dezbătut acest proiect, care are caracter ordinar, în calitate de primă cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici