Parlamentarii au decis completarea ordinii de zi cu actele politice privind bugetul

Plenul reunit al celor două Camere a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, completarea ordinii de zi cu două noi puncte care vizează adoptarea unei declaraţii şi a unei hotărâri politice privind respectarea indicatorilor macroeconomici şi transmiterea unui proiect de buget.

15 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii au decis completarea ordinii de zi cu actele politice privind bugetul

Parlamentarii au decis completarea ordinii de zi cu actele politice privind bugetul (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că Birourile Permanente au decis modificarea ordinii de zi a plenului comun, pentru adoptarea unei Hotărâri care să permită Guvernului elaborarea unui proiect de buget.

Zgonea a afirmat că liderii de grupuri parlamentare, în marea majoritate, au adoptat, pe baza Regulamentului celor două Camere, o propunere de modificare a ordinii de zi a şedinţei de miercuri a Parlamentului.

Acesta a precizat că Declaraţia şi Hotărârea pe care Parlamentul le vor adopta în acest sens este legală, reprezentând o derogare de la prevederile legii organice.

Preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană, a declarat, ulterior, de la prezidiu, că în mod excepţional, la propunerea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, se poate modfica ordinea de zi, anunţând că s-a convenit completarea cu două acte politice ale Parlamentului - o declaraţie referitoare la angajamentul Parlamentului de a respecta obligaţiile şi indicatorii macroeconimici stabiliţi cu FMI şi o hotărâre privind transmiterea de către Guvernul României a unui proiect de buget de stat.

"Conform articolulului 8 al Regulamentului şedinţelor comune ale Camerelor în mod excepţional în orice şedinţă comună preşedintelui Camerei sau preşedintele Senatului poate propune modificarea ordinii de zi la cereea pentru motive temeinice a unuia din Birourile Permanente sau al unui grup paralamentar din oricare Cameră, ori după caz, la cererea Guvernului. Am fost sesizaţi de două grupuri parlamentare cu privire la solicitarea ordinii de zi. În urma consultărilor liderilor grupurilor s-a degajat următoarea propunere de completare a ordinii de zi cu două acte politice ale Paralemntului: o declaraţie referitoare la angajamentul Parlamentului României de a respecta obligaţiile şi indicatorii macroeconimici stabiliţi prin acordul cu FMI, respectiv o hotărâre privind transmiterea de către Guvernul României a proiectului bugetului de stat şi proiectului asigurărilor sociale pe anul 2010", a susţinut Geoană.

El a menţionat că, în condiţiile în care cele două texte au circulat "la întâlnirea liderilor gurpurilor parlamentare", supune la vot completarea ordinii de zi cu aceste două documente.

Propunerea de completare a ordinii de zi a fost adoptată cu 216 voturi "pentru" şi un vot împotrivă şi 110 abţineri.

Înainte de şedinţă, Geoană a afirmat răspunzând unor întrebări ale ziariştilor, că social-democraţii nu vor solicita în şedinţa comună a Parlamentului de miercuri adoptarea hotărârii pentru abilitarea Guvernului interimar să propună un proiect de buget de stat pentru 2010.

Liderii grupurilor PSD, PNL, PC, UDMR şi Minorităţi au stabilit ca Parlamentul să adopte o Hotărâre prin care să ceară Guvernului prezentarea proiectului de buget pe 2010 şi o Declaraţie prin care să se asigure adoptarea bugetului în condiţiile respectării obligaţiilor internaţionale asumate.

Surse parlamentare au precizat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că liderii grupurilor parlamnetare ale majorităţii nou create au negociat formula juridică pentru care Guvernul să fie abilitat să prezinte în Parlament proiectul de buget pe 2010, concluzia fiind ca Parlamentul să adopte o Hotărâre prin care să solicite Executivului acest lucru.

Prin această Hotărâre, liderii grupurilor parlamentare din noua majoritate parlamentară consideră că se depăşeşte problema legislativă creată de faptul că Guvernul actual, fiind demis, nu putea să elaboreze şi să trimită Parlamentului proiectul de buget pe 2010.

Liderii grupurilor parlamentare ale PSD, PNL, PC, UDMR şi minorităţilor au stabilit, toodată, ca Parlamentul să adopte şi o Declaraţie prin care să dea asigurări că proiectul de buget pe 2010 va fi adoptat cu respectarea obligaţiilor asumate de România cu instituţiile internaţionale financiare, au mai arătat sursele citate.

Aceleaşi surse au precizat că gruprul PDL nu a fost consultat în privinţa Hotărârii şi Declaraţiei pe care Parlamentul urmează să le adopte, considerându-se că nu există niciun motiv pentru care PDL să nu fie de acord cu adoptarea acestora.

Vicepreşedintele PSD Dan Nica a declarat, marţi seară, că PSD, după consultări cu PNL şi cu UDMR, a decis să propună adoptarea, miercuri, a unei Hotărâri a Parlamentului care să dea dreptul Guvernului demis condus de Emil Boc să propună un proiect de buget pe 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici