Parlamentul a respins raportul Comisiei pe Justiţie care propunea Pactul Puterilor privind Justiţia

Parlamentarii au respins cu majoritate de voturi, marţi după-amiază, în plenul reunit, raportul Comisiei speciale comune pentru analiza crizei intervenite în funcţionarea Justiţiei care propunea adoptarea Pactului Puterilor privind Justiţia, votul fiind contestat de social-democraţi.

564 afişări
Imaginea articolului Parlamentul a respins raportul Comisiei pe Justiţie care propunea Pactul Puterilor privind Justiţia

Parlamentul a respins raportul Comisiei pe Justiţie care propunea Pactul Puterilor privind Justiţia (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Raportul Comsiei comune speciale pentru analizareacrizei intervenite în funcţionarea justiţiei, constituităprin Hotărârea Parlamentului nr. 34/2009, a fost respins, întruninddoar 46 de voturi "pentru" raport, 108 voturi "împotrivă" şi oabţinere.

"Proiectul de hotărâre a fost respins", a anunţat Mircea Geoanăde la prezidiu, rugând secretarii să verifice cvorumul de şedinţăşi precizând ulterior că parlamentarii sunt "într-o situaţieevidentă de lipsă de cvorum".

La rândul său, secretarul Camerei Valeriu Zgonea (PSD) amenţionat că nu există cvorum pentru şedinţa de plen. "Nu avemcvorum de şedinţă. Avem 155 de deputaţi şi senatori în sală, subcvorumul de şedinţă", a spus Zgonea.

În replică, Geoană a spus că există două variante, menţionând-odoar pe prima, şi anume efectuarea unui apel nominal.

În schimb, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, i-aspus lui Geoană că trebuie să sisteze şedinţa pentru că prezidiulnu e complet.

"Nu sunt două posibilităţi, e una singură. Până în momentul defaţă niciun lider de grup nu a cerut apelul nominal, dumneavoastrăîn calitate de preşedinte de şedinţă, mai ales că prezidiul nu ecomplet, pe Regulament, trebuie să suspendaţi şedinţa. Fără a maiavea alte discuţii", a spus liberalul.

Geoană i-a transmis acestuia că "preşedintele de şedinţă decidecu privire la suspendarea şedinţei", menţionând că "dintr-o dorinţăde colegialitate" doreşte o minimă consultare cu liderii degrup.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat că "oparte din colegi sunt pe hol şi încep să vină", adăugândcă dacă e cazul se poate face apel nominal.

În final, viceliderul deputaţilor PSD Aura Vasile asolicitat de la tribună pauza de consultări.

"În numele grupului parlamentar al PSD+PC solicit timp deconsultare, pentru că colegi mei sunt sus la grup pentru a vedeacum vom da votul în continuare pe ziua de azi (marţi-nr), ţinândcont că va fi şi un vot secret. Deci cerem jumătate de oră timp deconsultări. Votul de dinainte, vreau să fie clar că nu a fostconform cu Regulamentul, deci considerăm că nu a fost dat, pentrucă nu a întrunit numărul de voturi necesare", a spus AuraVasile.

În replică, Toader a spus că probail Aura Vasile nu mai doreşteca şedinţa plenului reunt să continue, spunând că "votul nu seconfundă cu cvorumul".

După pauza de consultări, liderii grupurilor parlamentare audecis suspendarea lucrărilor, iar după suspendarea şedinţeiplenului reunit, Roberta Anastase a declarat pe hol căraportul Comisiei a fost respins şi rămâne respins, "fărăposibilitatea social-democraţilor de a solicita reluarea votului"după vacanţa de Paşti.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici