Parlamentul, pe cale de a se achita de obligaţiile legate de coduri şi dosare de corupţie

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că Parlamentul este pe cale de a se achita de obligaţiile privind codurile din justiţie şi dosarele legate de "aşa-zisa înaltă corupţie", obligaţia revenind, acum, Ministerului Justiţiei, DNA, CSM şi ICCJ.

25 afișări
Imaginea articolului Parlamentul, pe cale de a se achita de obligaţiile legate de coduri şi dosare de corupţie

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană

Mircea Geoană a anunţat, la finalul întâlnirii cu ambasadorii statelor membre UE, că în cadrul discuţiilor, a fost prezentat stadiul dezbaterii parlamentare cu privire la finalizarea codurilor din justiţie şi paşii care trebuie făcuţi în perioada următoare.

Geoană a ţinut să menţioneze finalizarea de către subcomisia de cod penal a dezbaterii acestui proiect, adăugând că cealaltă comisie specială, de cod civil, condusă de Daniel Buda, urmează să finalizeze dezbaterile miercuri seară sau joi dimineaţă, cel târziu, cu amendamente din partea tuturor grupurilor parlamentare şi cu contribuţia părţilor interesate.

Preşedintele Senatului a anunţat că a prezentat ambasadorilor statelor membre UE opţiunea ca toate codurile, de procedură penală şi procedură civilă, ca şi cele două aproape finalizate din punctul de vedere al subcomisiilor, civil şi penal, să poată să aibă o dezbatere publică pe care ONG-urile o consideră ca fiind insuficient realizată până în acest moment.

"Am dorit să informăm reprezentanţii statelor UE că procedura de continuare a dezbaterii acestor coduri, care nu sunt încă finalizate, inclusiv o dezbatere publică transparentă, ar putea conduce la aprobarea tuturor codurilor într-un interval rezonabil de timp, mai ales că ele ar trebui să intre în vigoare şi să funcţioneze în România de la 1 ianuarie 2011", a spus Geoană.

El a afirmat că "Parlamentul este aproape de achitarea de sarcinile care îi revin".

"În acest moment, obligaţia principală revine Ministerului Justiţiei, DNA, CSM şi ICCJ , pentru că pe restul obligaţiilor, privind codurile şi dosarele legate de aşa-zisa înaltă corupţie, Parlamentul este pe cale de a se achita de obligaţii", a spus Mircea Geoană.

El a adăugat că "este absolut obligatoriu ca, în această perioadă, instituţiile care au de rezolvat probleme încă criticabile din punctul de vedere al Comisiei Europene să îşi facă datoria".

În plus, a spus preşedintele Senatului, va trebui să se găsească, la nivelul Guvernului, "un mecasnim de eşalonare a obligaţiilor faţă de sistemul judiciar, din punct de vedere nu numai al salarizării dar şi al investiţiilor în infrastructura de justiţie, necesare punerii în practică a celor noi patru coduri".

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici