PC a transmis o scrisoare preşedintelui PE, cerând schimbarea lui Tokes din postul de vicepreşedinte

Preşedintele PC, Daniel Constantin, i-a adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitând schimbarea lui Laszlo Tokes din funcţia de vicepreşedinte, ca urmare a declaraţiilor "extrem de grave" făcute de acesta la Băile Tuşnad.

24 afișări
Imaginea articolului PC a transmis o scrisoare preşedintelui PE, cerând schimbarea lui Tokes din postul de vicepreşedinte

PC a transmis o scrisoare preşedintelui PE, cerând schimbarea lui Tokes din postul de vicepreşedinte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul PC apreciază că o astfel de măsură ar fi un semnal dat întregii comunităţi europene că nu este tolerată intoleranţa şi că dreptul la libera exprimare, precum şi imunitatea declaraţiilor politice nu trebuie folosite pentru a instiga la violenţă şi conflicte etnice.

"În caz contrar, permiteţi-ne, domnule preşedinte, să avertizăm public asupra riscului de a asista la un proces de enclavizare etnică ce va aduce grave prejudicii Europei, antrenând consecinţe pe care le vom regreta doar atunci când ele nu vor mai putea fi oprite", se arată în scrisoarea adresată lui Jerzy Buzek.

Constantin mai susţine că declaraţiile făcute de vicepreşedintele Parlamentului European în 23 iulie, la Băile Tuşnad, aduc "atingere directă" prestigiului PE, care este identificat, inevitabil, cu poziţiile exprimate de domnul Laszlo Tokes din cauza funcţiei pe care acesta o ocupă şi de care se prevalează atunci când lansează în public propuneri de segregare etnică.

"Până când Parlamentul European nu se va dezice de declaraţiile extremiste ale domnului Laszlo Tokes, retrăgându-i funcţia pe care o ocupă şi delimitându-se public de iniţiativele sale enclavizante, instituţia pe care o conduceţi poate fi asociată cu tensiunile etnice şi cu evoluţiile ulterioare negative pe care demersuri precum cel al domnului Laszlo Tokes le pot produce", se mai arată în documentul citat.

Daniel Constantin i-a mai transmis liderului european că, dacă Parlamentul European îl certifică pe Laszlo Tokes, prin lipsa unei delimitări clare de declaraţiile acestuia, în demersul de a cere enclave etnice în inima Europei, atunci "se ridică semne de întrebare privind politica Uniunii faţă de statele-membre pe subiectul integrităţii teritoriale".

Preşedintele PC mai arată că nicăieri în tratatul de aderare nu este scris că, prin aderarea la Uniune, România este obligată să suporte secesiuni interne pe motive etnice sau oficiali ai Parlamentului European care să vină să ne dea lecţii de organizare statală.

"Până şi alegerea domnului Laszlo Tokes ca vicepreşedinte al Parlamentului European este o palmă dată democraţiei şi dialogului la nivel european. Păstrarea lui în această funcţie reprezintă însă, după genul de acţiuni pe care domnul Laszlo Tokes le întreprinde, o provocare adresată naţiunilor suverane şi bunelor relaţii dintre minorităţile etnice. România este un model de respectare a drepturilor minorităţilor care au, la această oră, mai multe drepturi decât majoritatea", a menţionat liderul Partidului Conservator în scrisoarea care mai este semnată de Sabin Cutaş, membru PE.

Daniel Constantin a mai spus, în conferinţa de presă săptămânală, că membrii Biroului Executiv Central au decis să transmită o scrisoare pe aceeaşi temă preşedintelui României, Traian Băsescu.

El a mai afirmat că declaraţiile făcute de şeful statului la Băile Tuşnad au ocolit o opinie tranşantă vizavi de declaraţiile lui Laszlo Tokes.

"Pe de altă parte, cred că ar fi foarte multe de discutat vizavi de atitudinea pe care dânsul a avut-o la acel seminar - nu am înţeles foarte bine despre ce a fost vorba, dar am înţeles că preşedintele Traian Băsescu în România a fost invitat de premierul Ungariei la o discuţie la care, contrar protocolului, s-a tradus din limba maghiară în limba română şi nu invers. Ar trebui ca domnul preşedinte să facă mai multe afirmaţii pe această temă şi să ne lămurească cu această privinţă", a adăugat liderul PC.

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Vineri, Tokes a lansat o chemare către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei. "Lansez o chemare către comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să revitalizăm cooperarea organizaţiilor care ne reprezintă interesele şi să mergem mai departe cu lupta noastră pentru obţinerea autonomiei", a spus Tokes.

Vicepreşedintele PE a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că naţionaliştii români greşesc atunci când cred că maghiarii vor să ia Ardealul românilor, ei dorind ca, pe lângă suveranitatea României, să aibă dreptul de a-şi gestiona singuri problemele.

"Şi naţionaliştii români greşesc atunci când cred că noi încă vrem să luăm Ardealul. Nici nu ne trece prin cap aşa ceva. Să discutăm cu cărţile pe masă (motto-ul taberei - n. r.) şi vă atenţionez că nu ne place să jucăm cu cărţi false. Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar putea fi similară în Muntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginăm noi autonomia secuiască. Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele", a spus Tokes.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la tabăra de la Băile Tuşnad, că are aceeaşi viziune ca întotdeauna, respectiv "autonomie egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici