PC: Pentru atitudinea neconstituţională a doi demnitari, solicităm scoaterea UDMR de la guvernare

PC solicită premierului Emil Boc scoaterea UDMR de la guvernare, pentru "atitudinea total neconstituţională" a doi demnitari ai Guvernului, vicepremierul Marko Bela şi ministrul Sănătăţii Attila Cseke, a declarat, marţi, vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu.

29 afișări
Imaginea articolului PC: Pentru atitudinea neconstituţională a doi demnitari, solicităm scoaterea UDMR de la guvernare

Marko Bela (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

Diaconu a precizat, într-o conferinţă de presă, că ministrul Sănătăţii a fost prezent, luni, lângă o pancartă pe care scria "Ţinutul Secuiesc nu este în România!", la manifestările de la Cluj, în timp ce vicepremierul Marko Bela a trimis, joia trecută, directorilor de şcoli din Târgu Mureş un document în limba maghiară cu antetul Guvernului.

"Pentru atitudinea neconstituţională a doi demnitari aflaţi în Guvernul Boc, solicităm scoaterea UDMR de la guvernare", a spus vicepreşedintele PC.

El a precizat că PC va depune, miercuri, la Parchet sesizările privitoare la vicepremierul Marko Bela şi legate de faptul că la Adunarea Consiliului Naţional al Secuilor au fost cerute autonomie teritorială şi oficializarea limbii maghiare.

Vicepreşedintele PC a precizat că nu are "un sentiment negativ" faţă de cetăţenii de etnie maghiară şi este nemulţumit de faptul că unii lideri ai UDMR se ocupă de autonomie şi alte lucruri în loc să se preocupe de problemele din Harghita sau Covasna.

Peste 500 de persoane au pornit, luni, într-un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pentru a participa apoi la o slujbă religioasă oficiată la Biserica Romano-Catolică "Sfântul Mihail", de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la manifestări fiind prezent şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Participanţii la manifestări s-au adunat în faţa Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca, după care au plecat pe jos, încolonaţi pe şosea, însoţiti de Poliţie şi jandarmi. Ei purtau steaguri ale Ungariei, ale secuilor şi ale Asociaţiei "64 Comitate". Reprezentanţi ai Batalionului Secuiesc au afişat un banner pe care scria "Ţinutul Secuiesc nu e România".

Printre persoanele care au pornit în marş s-au numărat reprezentanţi a nouă asociaţii de tineret maghiare, îmbrăcaţi în costume populare, dar şi ai UDMR Cluj, ei intonând cântece patriotice din 1848 şi fiind însoţiţi de o fanfară. În fruntea alaiului s-au aflat preşedintele UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Fekete Emoke, consulul Ungariei la Cluj, Szilagy Matyas, şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Cseke a declarat că a ales să participe la manifestările de la Cluj considerând oraşul ca un important centru al Transilvaniei.

Un director de grup şcolar din Târgu Mureş i-a scris premierului Emil Boc pentru a reclama că vicepremierul Marko Bela a transmis, în numele Guvernului, o convocare directorilor maghiari în altă limbă decât cea oficială, adică în maghiară.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat că era vorba despre invitaţii adresate profesorilor, respectiv directorilor de şcoli sau directorilor adjuncţi de şcoli de naţionalitate maghiară, invitaţii care au fost formulate şi trimise în ambele limbi. "E foarte bine şi e foarte util şi, din punctul meu de vedere, e şi obligatoriu ca eu să mă adresez acestor cadre didactice de naţionalitate maghiară şi în limba maghiară şi aşa voi proceda şi în continuare", a ţinut să precizeze liderul Uniunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici