PD şi PLD încă negociază funcţiile de conducere din PDL - surse

Liderii PD şi PLD iau în calcul schimbarea funcţiilor de conducere interimară a PDL, astfel încât Theodor Stolojan să fie preşedinte executiv, iar Vasile Blaga unic prim-vicepreşedinte sau secretar general, cei doi fiind susţinuţi, totodată, de partidele din care fac parte, pentru postul de premier.

3 afișări
Imaginea articolului PD şi PLD încă negociază funcţiile de conducere din PDL - surse

PD şi PLD încă negociază funcţiile de conducere din PDL - surse

Funcţiile echipei de conducere interimară a PDL s-ar putea schimba prin înfiinţarea postului de preşedinte executiv pentru Theodor Stolojan, care, în urmă cu numai o zi, a fost anunţat drept prim-vicepreşedinte, alături de democratul Vasile Blaga, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din PD şi PLD.

Acestea au arătat că, în contrapondere la această variantă, liderii democraţi au susţinut ideea ca Vasile Blaga să fie sau unicul prim-vicepreşedinte sau să se desfiinţeze funcţia de prim-vicepreşedinte, iar Blaga să fie numit secretar general al noului PDL.

Liberal-democraţii ar mai fi avansat şi varianta ca şi Gheorghe Flutur să deţină funcţia de al doilea secretar general al PDL, alături de Vasile Blaga.

Există inclusiv varianta ca, dacă se va opera schimbarea funcţiilor în conducerea PDL prin includerea lui Gheorghe Flutur, democraţii să solicite acordarea postului de prim-vicepreşedinte pentru Adriean Videanu.

Liderii celor două formaţiuni au dezbătut inclusiv problema "conducerilor comasate" PDL din teritoriu şi a proporţiei în care PD şi PLD vor fi reprezentate la nivelul fiecărei filiale.

Iniţial, liderii PD şi PLD au analizat varianta unei proporţii naţionale, care să se reflecte la nivelul "filialelor comasate" PDL, dar cifrele avansate de cele două partide au diferit substanţial, astfel că s-a decis să se ia în calcul fiecare filială, separat, în funcţie de performanţele la euroalegeri.

Între democraţi şi liberali-democraţi există însă şi o diferenţă de viziune asupra viitorului premier. Astfel, liberal-democraţii îl văd pe Theodor Stolojan premier, ţinând cont de experienţa profesională a liderului PLD în domeniile economic şi financiar.

Democraţii, în schimb, se gândesc la Vasile Blaga pentru ocuparea acestui post, mizând pe promisiunea şefului statului, care a declarat că viitorul şef al Guvernului va proveni din PD. Democraţii argumentează că Blaga este premierul potrivit, luând în calcul experienţa sa în MAI şi maniera forte în care acesta ar conduce Guvernul.

Negocierile pentru conturarea structurilor de conducere ale PDL vor continua până în ianuarie 2008, când sunt programate congresele PD şi PLD.

Preşedintele CRN al PLD, Valeriu Stoica, a declarat, marţi, la finalul şedinţei BExC, că alegerile în noul Partid Democrat Liberal vor avea loc abia în 2009, până atunci conducerea interimară fiind formată din conducerile comasate ale celor două partide, pentru poziţia lui Theodor Stolojan existând în continuare negocieri.

Liderii democrat şi liberal-democrat, Emil Boc şi Theodor Stolojan, au anunţat, luni, că PD şi PLD vor forma Partidul Democrat Liberal.

Preşedintele democrat a precizat, luni, că structura de conducere a PLD va fi asigurată de PD, prin preşedintele în exerciţiu, Emil Boc, şi de doi prim-vicepreşedinţi, Theodor Stolojan şi un democrat. Boc a precizat că aceste structuri se vor regăsi şi la nivel local. Totodată, surse democrate declarau luni, pentru MEDIAFAX, că prim-vicepreşedintele PLD din partea PD ar urma să fie Vasile Blaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici