PD şi PLD nu s-au înţeles privind forma juridică de fuziune

Liderii PD şi PLD au continuat, luni seară, timp de mai bine de trei ore, negocierile privind tipul de unificare a celor două partide, prin fuziune sau absorbţie, discuţiile finalizându-se fără niciun rezultat concret, astfel că vor fi reluate marţi după-amiază.

1 afișare
Imaginea articolului PD şi PLD nu s-au înţeles privind forma juridică de fuziune

PD şi PLD nu s-au înţeles privind forma juridică de fuziune

Liderii PD şi PLD au reluat discuţiile, luni seară, începând cu ora 19.00, după o primă rundă de negocieri care s-a desfăşurat în cursul după-amiezii, problema centrală fiind stabilirea formei juridice privind uniunea dintre cele două formaţiuni, respectiv fuziune sau absorbţie, liberal-democraţii nefiind de acord cu formula absorbţiei PLD în PD.

La finalul şedinţei, preşedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a declarat că negocierile sunt "aproape la final" şi vor continua şi marţi.

"Nu avem forma finală, o să vă spunem când terminăm", a declarat ela, precizând că este vorba despre "elemente tehnice", care sunt aproape de final, dar lucrurile "se mai discută".

La rândul său, vicepreşedintele PLD Cristian Boureanu a declarat că "nu se pune problema de fuziune prin absorbţie".

"Se pune problema unui statut nou, a unui program politic total nou şi a unei denumiri de partid nouă. Restul sunt chestiuni juridice, şi astea le vom discuta ulterior, după ce vom hotărî condiţiile", a spus Boureanu.

Întrebat ce variantă ar putea fi între cele două stipulate de legea partidelor politice, respectiv "comasare prin fuziune" şi "comasare prin absorbţie", Boureanu a declarat: "Nu ştim încă, dar în niciun caz nu va fi fuziune".

El a mai spus că nici negocierile privind numărul de judeţe în care PLD va avea funcţia de preşedinte nu este stabilit, urmând a fi "bătut în cuie" tot marţi, şi a arătat că nu se discută numărul judeţelor, ci care sunt acestea.

Liderii PD nu au dorit să facă niciun fel de declaraţii, preşedintele democrat Emil Boc spunând că "sunt doar chestiuni tehnice de protocol".

Discuţiile dintre cele două partide nu au dat un rezultat final, în condiţiile în care nu s-a reuşit luarea unei decizii, astfel încât să se finalizeze structura protocolului noii formaţiuni politice rezultate în urma unificării PD cu PLD.

De altfel, primul care a plecat de la întâlnire a fost strategul PLD Valeriu Stoica, urmat, după jumătate de oră, de ceilalţi lideri liberal-democraţi, democraţii rămânând pentru mai mult timp în sediul din Aleea Modrogan nr. 22.

La discuţii a participat şi primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, care, potrivit unor surse participante la şedinţă, va fi preşedintele filialei şi candidatul PDL pentru primăria acestui sector.

La negocierile dintre PD şi PLD, s-a stabilit că, ţinându-se cont de faptul că actualul primar al sectorului 6 nu poate demisiona din PNL, în momentul în care se va întâmpla acest lucru, el se va înscrie direct în noul partid, PDL.

Astfel, se va considera că acesta este reprezentantul noii formaţiuni, şi nu al liberal-democraţilor.

Potrivit surselor citate, statutul noii formaţiuni este deja semnat de liderii ambelor partide şi dat spre tipărire pentru congresele de la sfârşitul săptămânii.

Un alt document important, programul politic, este de asemenea finalizat, urmând a fi semnat marţi, acelaşi lucru sperându-se să se întâmple şi cu protocolul noului partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici