PDL: Atunci când un judecător al Curţii Constituţionale îşi încheie mandatul, să fie propus un magistrat de CSM sau ICCJ

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat duminică, după întâlnirea conducerii partidului cu parlamentarii săi, că democrat-liberalii vor propune ca, atunci când un judecător al Curţii Constituţionale îşi încheie mandatul, să fie propus un magistrat cu experienţă de către CSM sau ICCJ.

354 afișări
Imaginea articolului PDL: Atunci când un judecător al Curţii Constituţionale îşi încheie mandatul, să fie propus un magistrat de CSM sau ICCJ

PDL: Atunci când un judecător al Curţii Constituţionale îşi încheie mandatul, să fie propus un magistrat de CSM sau ICCJ (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Vom cere şi celorlaltor formaţiuni politice ca, atunci când un judecător îşi încheie mandatul actual, indiferent de cine este propus, să fie propus un magistrat de a cărui probitate morală şi profesională să nu se îndoiască nimeni. (...) Ar fi bine să ne adresăm în acest sens atât CSM, cât şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a arătat Blaga.

El a precizat că nu se referă la judecătorii Curţii Constituţionale care sunt în timpul mandatului.

"Nu discutăm despre dânşii. Dar în momentul în care unii dintre dânşii îşi încheie mandatul şi el a fost propus sau de către Parlament, Cameră sau Senat sau de către Preşedinţie de exemplu, noi vom propune ca el să nu mai fie desemnat de către grupurile parlamentare ale PDL de exemplu din Cameră şi Senatm, cum a fost regula până acum şi ne adresăm CSM şi Înaltei Curţi să facă propuneri", a explicat Blaga.

Preşedintele PDL a mai spus că acest lucru se poate face printr-un consens al clasei politice, cel puţin până la revizuirea Constituţiei.

"Noi nu suntem USL, noi suntem PDL, noi nu ne propunem schimbarea regulilor jocului în timpul jocului. Avem o Constituţie care trebuie respectată. În acest moment există în exerciţiu aceşti judecători şi ei vor rămâne până îşi încheie mandatele. Dar propunem ca pe viitor, până când vom modifica noi Constituţia, să acţionăm toate forţele politice în sensul pe care vi l-am spus. (...) Prin bun simţ. Nu este nevoie să fie schimbat niciun proiect de lege. Un acord tacit între grupurile parlamentare", a mai explicat Blaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici