PDL: Banii daţi de Guvern pentru apă caldă şi căldură în Bucureşti ajung doar pe perioada campaniei

Consilierii generali ai PDL susţin că alocarea a numai 20 de milioane de euro de la Guvern către Primăria Capitalei rezolvă problema apei calde şi căldurii pentru bucureşteni doar pe perioada campaniei electorale şi avertizează că există riscul să se oprească furnizarea gazelor în plină iarnă.

367 afișări
Imaginea articolului PDL: Banii daţi de Guvern pentru apă caldă şi căldură în Bucureşti ajung doar pe perioada campaniei

PDL: Banii daţi de Guvern pentru apă caldă şi căldură în Bucureşti ajung doar pe perioada campaniei (Imagine: Shutterstock)

Liderul consilierilor PDL din CGMB, Mircea Raicu, a făcut această declaraţie, joi, într-o conferinţă de presă, arătând că PDL face un apel către primarul general şi primul ministru să găsească soluţii pentru plata datoriilor RADET şi ELCEN.

"Aşa-zisa soluţie pe care au găsit-o ieri (miercuri - n.r.) cei doi, Victor Ponta şi Sorin Oprescu, este o încropeală electorală. Bucureştenii trebuie să ştie că această găselniţă nu este valabilă decât pe perioada campaniei electorale. O picătură de apă şi un strop de căldură în calorifere până se încheie campania", a spus Raicu.

El a arătat că datoria RADET către furnizori de 700 de milioane de euro nu poate fi stinsă cu cei 20 de milioane de euro pe care Victor Ponta i-a dat lui Sorin Oprescu.

El a arătat că transferul de acţiuni ELCEN la Primăria Capitalei şi transferul de bani nu rezolvă problema furnizării apei calde şi a căldurii în Bucureşti, având în vedere că fuziunea ELCEN cu RADET este o soluţie pe termen mediu şi lung, având efecte peste 5-6 ani.

"Facem apel către primarul general şi primul ministru să găsească soluţii pentru problema financiară, pentru plata datoriilor celor două companii, ELCEN şi RADET. Îi solicităm primarului general să înceteze cu comportamentul iresponsabil şi să plătească subvenţia pentru apa caldă şi căldură, neplata subvenţiei către companii însemnând colapsul acestor companii", a mai spus Raicu.

"Lipsa unei soluţii concrete de finanţare pe termen scurt şi neasigurarea subvenţiilor la căldură, aşa cum a făcut Sorin Oprescu în cei şase ani de mandat, poate duce la prăbuşirea unor companii şi la un adevărat dezastru pentru Bucureşti. Un oraş întreg poate rămâne fără apă caldă şi căldură în plină iarnă", a adăugat Mircea Raicu.

Guvernul va aloca fonduri pentru plata, prin primărie, a datoriilor pe care ELCEN le are faţă de furnizorii de combustibil, pentru asigurarea furnizării de apă caldă, a declarat în şedinţa de miercuri de Guvernului premierul Victor Ponta, care i-a cerut ministrului delegat pentru Energie să accelereze finalizarea fuziunii ELCEN-RADET.

"Consiliul General a adoptat hotărârea de fuziune ELCEN-RADET şi în felul ăsta putem merge mai departe cu rezolvarea problemelor istorice cauzate în perioada 2000-2008 de un management defectuos la RADET", a spus Ponta în şedinţa de miercuri a Guvernului, la care a participat şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va acorda 100 milioane lei Primăriei Capitalei, bani care vor fi transferaţi ELCEN pentru furnizarea gazelor necesare RADET la distribuirea apei calde şi a energiei termice către populaţie, într-o şedinţă la care va fi prezent şi primarul general, Sorin Oprescu.

Bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând, după ce Distrigaz a redus presiunea gazului furnizat companiei Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, ELCEN, care are de încasat bani de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET), a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

În urmă cu o săptămână, în şedinţă de guvern, premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului Finanţelor şi ministrului delegat pentru Energie să îi acorde sprijin primarului general, dacă există această posibilitate, pentru a fi la zi cu plăţile către Distrigaz, adăugând însă că şi-ar dori să vadă mai multă responsabilitate în conducerea politică a autorităţilor locale, Guvernul urmând să intervină acolo unde va fi "absolut necesar".

Atunci, Alianţa Creştin-Liberală (ACL), formată din PDL şi PNL, a cerut demisia premierului Ponta pe motiv că "instigă la încălcarea legii" prin cererea adresată Ministerului Economiei de a găsi soluţii legate de căldura şi apa caldă a bucureştenilor.

Proiectul privind fuziunea dintre Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti şi Electrocentrale Bucureşti, de care depinde, potrivit municipalităţíi bucureştene, rezolvarea problemelor legate de energia termică, a fost aprobat, marţi, de Consiliul General Municipiului Bucureşti (CGMB), după ce la două şedinţe anterioare nu a strâns numărul de voturi necesar.

La votul din şedinţa de marţi, proiectul a fost aprobat de toţi cei 48 de consilieri prezenţi.

Proiectul vizează "solicitarea către Guvernul României de emitere a unui act normativ cu privire la transferul acţiunilor societăţii Electrocentrale Bucureşti SA din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, în aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din data de 27 martie 2013, cu tema Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa".

Documentul a fost pe ordinea de zi şi la şedinţele CGMB din 4 şi 30 septembrie, însă nu a fost aprobat, deoarece grupul consilierilor PDL- PNL a părăsit sala şi nu s-a putut aduna numărul de voturi necesar, respectiv cel de două treimi din membrii Consiliului.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti este în subordinea municipalităţii, iar Elcen - Electrocentrale Bucureşti, furnizorul de energie termică al RADET, aparţine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Noua entitate, care va rezulta în urma fuziunii RADET-ELCEN, va fi în subordinea municipalităţii.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că fuziunea RADET-ELCEN va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.

Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat ELCEN, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, ELCEN, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

ELCEN a precizat că a acumulat datorii în valoare de 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplătită în perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

În 2013, CGMB a aprobat programul de reorganizare a RADET care urma să fie făcut în două etape, respectiv prima - transformarea în societate şi încheierea cu societatea rezultată în urma reorganizării RADET a unui contract de delegare a gestiuni serviciului public, iar cea de-a doua etapă - fuziunea dintre societatea rezultată din reorganizarea RADET şi societatea ELCEN Bucureşti (societate rezultată din divizarea ELCEN).

La începutul lunii octombrie, divizarea producătorului de energie termică ELCEN s-a încheiat, părţi din patrimoniul acestuia fiind transferate către Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan, nou înfiinţate, societatea rămasă şi Electrocentrale Constanţa urmând să treacă la autorităţile locale şi să fuzioneze cu RADET.

Electrocentrale Bucureşti rămâne cu cele 4 CTE-uri care deservesc Bucureştiul, respectiv Centrala Termoelectrică Vest, Centrala Termoelectrică Sud, Centrala Termoelectrică Grozăveşti, Centrala Termoelectrică Progresu, precum şi cu Uzina de Reparaţii.

După divizare, RADET Bucureşti va fi transformată în societate comercială, iar acţiunile Electrocentrale Bucureşti vor trece din proprietatea privată a statului român către Primăria Municipiului Bucureşti, urmând apoi fuziunea dintre cele două societăţi şi firmele rezultate din reorganizarea celor două regii.

ELCEN a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, ca filială a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este acţionarul majoritar al ELCEN, deţinând 97,51% din titlurile companiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8 la sută din energia electrică produsă la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici