PDL cere demisia lui Ponta pentru că l-a ţinut în Guvern pe Fenechiu

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, vineri, că PDL cere demisia premierul Victor Ponta, care, alături de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, se face responsabil de subminarea intereselor strategice ale României, prin menţinerea în Guvern a lui Relu Fenechiu.

189 afișări
Imaginea articolului PDL cere demisia lui Ponta pentru că l-a ţinut în Guvern pe Fenechiu

PDL cere demisia lui Ponta pentru că l-a ţinut în Guvern pe Fenechiu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Menţinerea unui ministru suspectat, azi condamnat, în ciuda semnalelor interne şi externe numeroase primite de primul-ministru, e dovadă de iresponsabilitate politică. (...) În egală măsură e responsabil şi preşedintele Antonescu, care l-a presat sistematic pe primul-ministru să-l meţină în Guvern pe Relu Fenechiu. Ambii au mai dat azi un dos de palmă României, ca în vara lui 2012, şi se fac responsabili de subminarea intereselor strategice ale României, punând un semn de întrebare asupra integrităţii Guvernului. Pentru aceste motive, PDL cere demisia primului-ministru", a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că Guvernul pune în fiecare zi România într-o situaţie "jenantă şi imposibilă".

"Pentru prima dată în istorie, un membru al Guvernului României în funcţiune e condamnat pentru corupţie şi rămâne în minister. La mai bine de două ore de la pronunţarea Justiţiei, conform propriilor declaraţii, ministrul Fenechiu este la minister, în funcţiune, în timp ce premierul declară contrariul. E încă o dovadă a degringoladei care stăpâneşte Guvernul", a spus Predoiu.

El a precizat că menţinerea, timp de luni de zile, în Guvern a unui ministru suspectat şi condamnat pentru corupţie reprezintă o dovadă a riscului la care sunt supuse Guvernul şi România printr-o astfel de conducere a destinelor ţării.

Predoiu a reamintit faptul că printre cele 11 puncte comunicate de Jose Manuel Barroso anul trecut Guvernului României în legătură cu funcţionarea statului de drept se afla şi obiectivul scoaterii executivului în afara oricăror dubii privind corupţia.

"Aceste fapte sunt de o gravitate fără precedent şi au consecinţe deosebite asupra intereselor fiecărui cetăţean. MCV este afectat de această împrejurare, de menţinerea în Guvern luni de zile cu încăpăţânare, cu autism, a unui ministru suspectat de fapte grave de corupţie. Pentru ce? Pentru cine?", a adăugat Predoiu.

El a menţionat că procesul de aderare la Schengen poate fi afectat pe cale de inducţie de această situaţie, arătând că există consecinţe şi asupra atractivităţii României pentru investiţii, în condiţiile în care Guvernul e resposanbil de prestigiul României.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat pentru "Gândul" că nu şi-a depus încă demisia din funcţia de ministru şi că va face acest lucru mâine, după o discuţie cu premierul Victor Ponta.

"Am promis că, dacă voi fi condamnat, îmi voi da demisia. Mâine o am o discuţie cu premierul, nu pot să îmi dau demisia până nu am o discuţie cu premierul să îi spun situaţia de la minister", a afirmat pentru "Gândul" Fenechiu.

El a adăugat că pe linie de partid şi de Parlament nu îşi va depune demisia, ci "merge mai departe".

"Dacă până acum am tăcut, voi aduce şi în public dovezile clare că tot ceea ce mi se întâmplă este demn de Burkina Faso", a spus Fenechiu.

Premierul Victor Ponta a declarat că a transmis Preşedinţiei documentele prin care Relu Fenechiu părăseşte postul de ministru al Transporturilor, iar el preia interimatul la conducerea instituţiei.

Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor, iar premierul Victor Ponta va prelua interimatul la conducerea ministerului, au declarat anterior surse oficiale.

"Până la această oră, premierul nu a primit o propunere oficială din partea PNL şi a decis să preia interimatul", au arătat sursele.

Şeful Guvernului a discutat în prealabil cu Fenechiu, care i-a transmis că va părăsi postul de ministru.

Informaţia a fost confirmată pentru MEDIAFAX de către premierul Ponta.

"Da, voi prelua eu interimatul până va propune PNL un nou ministru", a spus Ponta.

El estimează că va deţine interimatul până la începutul săptămânii viitoare, luni sau marţi, când ar urma să primească o propunere oficială din partea PNL pentru portofoliul Transporturilor.

Surse politice au declarat totodată că, neoficial, pentru postul de ministru a fost propus Ovidiu Silaghi, variantă pe care însă premierul Ponta o analizează încă la acest moment, având în vedere că acesta a făcut obiectul unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

"Premierul vrea să se lămurească dacă nu vor apărea probleme în cazul lui Silaghi, dacă acesta va fi propus şi oficial de către PNL ca ministru", au arătat sursele.

Relu Fenechiu a fost condamnat, vineri, de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", iar fratele acestuia, Lucian, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici