PDL cere renunţarea la bacalaureatul profesional şi la revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a prezentat, duminică, principalele solicitări cuprinse în moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, între care renunţarea la bacalaureatul profesional şi la revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă, dar şi demisia premierului.

839 afișări
Imaginea articolului PDL cere renunţarea la bacalaureatul profesional şi la revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă

PDL cere renunţarea la bacalaureatul profesional şi la revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Turcan a precizat că moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, va fi depusă în prima şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor, sub titlul "Nu-i împiedicaţi pe copii de 3 ani să meargă la grădiniţă".

"Ultima greşeală pe care Guvernul Ponta este pe cale să o producă este cea legată de transferarea din nou a grupei pregătitoare la grădiniţă, ceea ce ar împiedica practic la anul copiii de trei ani să meargă la grădiniţă", a explicat Turcan.

Deputatul PDL a susţinut că premierul Victor Ponta s-a dovedit incapabil să numească un ministru al Educaţiei care să rezolve problemele din educaţie prin "predictibilitate şi continuitate".

"Guvernul Ponta a distrus sistematic organizarea pentru clasa pregătitoare şi această organizare a fost minuţios pregătită de Guvernul PDL. La instalare, Guvernul Ponta a găsit toate lucrurile pregătite pentru începerea sub bune auspicii a clasei pregătitoare", a mai susţinut Turcan.

Ea a reproşat faptul că actuala guvernare a demis conducerea Institutului pentru Ştiinţe ale Educaţiei, a anulat licitaţiile pentru mobilier şi a alocat banii către şcoli şi a stopat procedurile de formare a cadrelor didactice.

Totodată, Turcan a susţinut că guvernul USL "vrea să desfiinţeze învăţământul profesional momind tinerii cu un presupus bacalaureat profesional fără nicio valoare sau relevanţă".

Ea a fost întrebată dacă PDL îi cere public preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge modificarea adusă Legii educaţiei prin care este introdus bacalaureatul profesional.

"Dacă preşedintele nu promulgă legea şi această lege se întoarce, evident că poate fi corectată de majoritatea pe care o au în Parlament cei de la USL (...) PDL nu-i cere nimic şefului statului, preşedintele Traian Băsescu va decide ceea ce crede de cuviinţă", a răspuns vicepreşedintele PDL.

De asemenea, deputatul PDL a acuzat Guvernul Ponta că a schimbat pe criterii politice toţi inspectorii generali şi adjuncţi dar şi 4000 de directori de şcoli.

În plus, vicepreşedintele PDL a susţinut că actualul Guvern a redus finanţarea în domeniul cercetării cu 300 de milioane de lei.

Turcan a susţin că în textul moţiunii simple PDL cere "renunţarea la introducerea bacalaureatului profesional pentru 2013 şi continuarea învăţământului profesional, aşa cum a fost el introdus în 2012, precum şi aplicarea Legii educaţiei naţionale în privinţa bacalaureatului tehnologic".

"Renunţarea la ideea mutării clasei pregătitoare obligatorii de la şcoli la grădiniţe pentru a nu bloca accesul copiilor de 3 ani să intre la grădiniţă în anul 2013 şi pentru a nu ajunge la situaţia ca învăţătoarele să lucreze la grădiniţe. Depolitizarea organismelor care se ocupă de etica universitară şi de verificarea titlurilor universitare, precum şi numirea urgentă în aceste consilii a oamenilor de valoare inclusiv din diaspora ştiinţifică românească. Renunţarea la numirea politică a directorilor de şcoli şi introducerea unui sistem transparent prevăzut de Legea educaţiei naţionale, care să stimuleze performanţa profesională şi nu servilismul clientelei de partid", a enumerat Turcan dintre solicitările democrat-liberalilor.

Vicepreşedintele PDL a mai cerut ca ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor şi emiterea unei interdicţii pentru acesta de a mai activa cel puţin 5 ani de zile în învăţământul universitar.

La ultimul punct între solicitările PDL figurează demisia ministrului Educaţiei şi a premierului Victor Ponta "vinovaţi de situaţia educaţiei".

PDL va depune moţiunea simplă pe tema educaţiei în prima şedinţă de plen de săptămâna viitoare a Camerei Deputaţilor.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că va răspunde la moţiunea simplă care va fi depusă săptămâna viitoare pe Educaţie cu faptele concrete realizate de când a preluat mandatul, adăugând că în aceste două luni nu a dormit şi a făcut practic tot ce se putea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici