PDL începe discuţiile privind comisia pentru alegeri interne

PDL va discuta, luni, în şedinţa Biroului Permanent Naţional, despre constituirea comisiei de organizare a alegerilor interne din partid, Convenţia Naţională, organul suprem de conducere, urmând a fi convocată cel mai probabil în luna martie a acestui an.

22 afișări
Imaginea articolului PDL începe discuţiile privind comisia pentru alegeri interne

PDL începe discuţiile privind comisia pentru alegeri interne (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, pentru MEDIAFAX, că la şedinţa de luni se vor analiza componenţa acestei comisii, al cărei rol este să centralizeze, pe lângă candidaturi, şi toate propunerile de modificări ale regulamentului, statutului, dar şi prounerile privind organizarea alegerilor.

"Ceea ce stabilim acum este etapizarea, construcţia după care se vor organiza aceste alegeri din interiorul partidului", a spus Anastase.

Roberta Anastase a precizat că data la care va avea loc Convenţia Naţională depinde şi de modul în care vor avea loc aceste alegeri, de jos în sus, adică de la filialele locale până la conducerea partidului sau invers, de sus în jos.

Convenţia Naţională alege o nouă conducere a partidului şi linia politică generală a partidului, prin votarea unei moţiuni.

Moţiunile sunt alternative programatice în privinţa liniei politice a partidului, iar moţiunea câştigătoare devine Programul de acţiune politică al Partidului Democrat Liberal pentru următorii patru ani.

Potrivit articolului 80 din Statut, membrii care doresc să promoveze o moţiune trebuie să depună proiectul acesteia la comisia de organizare cu cel puţin 70 de zile înaintea datei de desfăşurare a CN, însoţit de numele liderului şi de semnăturile a 35 de membri care formează grupul de promovare.

Convenţia Naţională Ordinară se reuneşte din patru în patru ani, numai după convocarea de către Consiliul Naţional de Coordonare (CNC).

CNC, reunit cu cel puţin 90 de zile înainte de Convenţie, potrivit Statutului, stabileşte locul şi data Convenţiei, timpul de desfăşurare, numărul de delegaţi şi invitaţi. Potrivit statutului, numărul de delegaţi la CN nu poate fi mai mic de 1.000, reprezentând toate filialele partidului.

După alegerea preşedintelui partidului în cadrul Convenţiei Naţionale, urmează alegerea în CNC, prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi, a vicepreşedinţilor, secretarului general, secretarilor executivi şi trezorierului.

Ultima Convenţie Naţională a partidului s-a desfăşurat în 25 iunie 2005, când Emil Boc, interimar la conducerea Partidului Democrat, după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Traian Băsescu, a fost confirmat şi prin votul delegaţilor participanţi la alegeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici