PDL şi PSD nu s-au înţeles privind repartizarea funcţiei de vicepremier

Liderii PSD susţin că funcţia de vicepremier trebuie să le revină în plus faţă de repartizarea paritară a portofoliilor ministeriale, ca o contrapondere la postul de premier al PDL, iar PDL vrea ca funcţia de vicepremier să fie doar unul dintre portofoliile atribuite la paritate către PSD.

14 afișări
Imaginea articolului PDL şi PSD nu s-au înţeles privind repartizarea funcţiei de vicepremier

PDL şi PSD nu s-au înţeles privind repartizarea funcţiei de vicepremier

Surse participante la negocierile PDL-PSD au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că liderii social-democraţi au solicitat un post de vicepremier, care, însă, ar trebui să le fie repartizat în plus faţă de alocarea paritară a ministerelor către cele două formaţiuni.

Reprezentanţii PSD au susţinut că funcţia de vicepremier trebuie să fie "o contrapondere" a postului de premier, deţinut de PDL, astfel că cele două formaţiuni să aibă un număr egal de portofolii în Guvern, după împărţirea paritară a ministerelor.

Pe de altă parte, liderii PDL au susţinut că postul de premier nu poate fi discutat la împărţirea paritară a portofoliilor ministeriale, întrucât, deşi teoretic reprezintă funcţia distinctivă pentru partidul care a câştigat alegerile, el este numit de preşedintele ţării, iar persoana desemnată nu este aleasă de către PDL.

Democrat-liberalii au arătat că, dacă PSD vrea un post de vicepremier, trebuie să îl includă în numărul funcţiilor pe care le va deţine în Guvern, ceea ce presupune că social-democraţii vor avea cu un ministru cu portofoliu mai puţin decât PDL.

Astfel, în urma împărţirii paritare a posturilor din Guvern, PDL vrea ca PSD să aibă vicepremierul, dar cu un minister mai puţin decât democrat-liberalii. PSD nu vrea să renunţe la pretenţia de a avea un număr egal de ministere cu PDL, deţinând însă în plus şi un vicepremier, care să secondeze premierul PDL, şi, mai mult, să contrasemneze toate actele emise de guvern.

Surse social-democrate au precizat, pentru MEDIAFAX, că PSD doreşte să obţină, în urma negocierilor cu PDL, funcţia de vicepremier, precum şi un minister în plus faţă de PDL.

Astfel s-ar ajunge la situaţia în care PDL ar urma să deţină nouă ministere, iar PSD zece, în ipoteza în care se va materializa o formulă guvernamentală care va duce la apariţia a trei noi ministere, prin separarea Economiei de Finanţe, a Internelor de Administraţie şi a înfiinţării unui nou minister pentru relaţia cu Uniunea Europeană.

Problema urmează să fie dezbătută din nou de către negociatorii PDL şi PSD înainte de semnarea protocolului dintre cele două partide.

Citeşte şi:

PDL oferă PSD paritate în Guvern, preşedinţia Senatului şi vicepremierul

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici