PDL va depune moţiune simplă pe descentralizare, neavând destule semnături pentru moţiune de cenzură

PDL va depune o moţiune simplă pe descentralizare, în condiţiile în care nu a reuşit să adune suficiente semnături pentru o moţiune de cenzură întrucât "UDMR, care e în coşul de susţinere al actualei puteri, a refuzat să o semneze", a declarat, vineri, deputatul Ioan Oltean.

175 afișări
Imaginea articolului PDL va depune moţiune simplă pe descentralizare, neavând destule semnături pentru moţiune de cenzură

PDL va depune moţiune simplă pe descentralizare, neavând destule semnături pentru moţiune de cenzură (Imagine: Shutterstock)

Ioan Oltean, care este şi preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că se simte "obligat" să corecteze o afirmaţie a premierului făcută în faţa ambelor Camere ale Parlamentului, aceea că "singurul partid care nu doreşte descentralizarea este PDL",.

"O afirmaţie răutăcioasă, o afirmaţie care nu corespunde realităţii. PDL e singurul partid care a manifestat în mod constant preocupare serioasă vizavi de descentralizare, fiind cel care în 2006 a iniţiat legea cadru a descentralizării şi care a militat pentru realizarea unei descentralizări autentice şi reale. Am apreciat şi apreciem că ceea ce Guvernul încearcă să numească descentralizare e, de fapt, o falsă descentralizare şi PDL s-a opus şi se opune în continuare acesteia pentru că e inadmisibil ca o putere cu majoritate de 80 la sută să recurgă la o asemenea procedură de adoptare a unui act normativ care realizează o reformă profundă în administraţia publică românească", a declarat Oltean.

El a spus că PDL crede că descentralizarea trebuie să parcurgă mai mulţi paşi, precum dezbaterea publică a actului normativ, consultarea publică a structurilor asociative ale aleşilor locali, a mediului academic şi dezbaterea parlamentară a actului normativ.

"Acestea sunt cerinţele PDL adresate Guvernului pentru a antrena şi PDL în dezbaterea şi adoptarea reformei. Guvernul însă a încălcat aceste solicitări şi prevederi, adoptând actul prin angajarea răspunderii, încălcând şi o normă a Curţii Constituţionale", a spus Oltean.

El a declarat că, întrucât nu s-a schimbat majoritatea parlamentară şi nu sunt motive de urgenţă pentru adoptarea acestui act, PDL nu a depus amendamente şi va depune o moţiune simplă împotriva Guvernului.

"Nu am reuşit să depunem o moţiune de cenzură fiindcă UDMR, care e în coşul de susţinere al actualei puteri, a refuzat să o semneze şi, neavând suficiente semnături, vom depune o moţiune simplă pe descentralizare şi vom sesiza CCR pentru a analiza neconstituţionalitatea acestui act normativ. E un act care nu realizează apropierea deciziei de cetăţean, ceea ce trebuie să urmărească un act normativ de asemenea factură, doar face un transfer de sarcini de la ministru la preşedinte de CJ, reuşind să întărească poziţia preşedinţilor de CJ, or descentralizarea reală înseamnă transferul către primari şi apropierea deciziei de cetăţean", a spus Oltean.

Guvernul şi-a angajat, marţi, răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, declara, luni, după şedinţa BPN, că PDL nu depune amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea, ci va încerca să iniţieze o moţiune de cenzură şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD, "chiar şi a PNL".

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, spunea, joi, că democrat-liberalii au strâns doar 70 de semnături pentru o moţiune de cenzură şi că demersul ar fi avut şanse "dacă liberalii se supărau".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici