PDL vrea avizul Parlamentului pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu

PDL va cere acordul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale a fostului premier liberal Călin Popescu Tăriceanu în cazul Sterling, a anunţat, marţi, deputatul democrat-liberal Sever Voinescu, precizând că subiectul va fi discutat în Biroul Permanent al Camerei.

22 afișări
Imaginea articolului PDL vrea avizul Parlamentului pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Mediafax Foto)

Voinescu a spus că în şedinţa de marţi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor vor fi abordate două subiecte: Comisia Ridzi şi o solicitare din partea PDL privind avizarea începerii urmăririi penale a deputatului Călin Popescu Tăriceanu, fost premier, în cazul Sterling.

În solicitarea PDL adresată Biroului Permanent al Camerei şi semnată de liderul grupului parlamentar Mircea Toader, democrat liberalii solicită începerea urmării penale împotriva deputatului Călin Popescu Tăriceanu, făcând menţiune la cazul Sterling. "Este surprinzător cum statul român a concesionat operaţiunile petroliere unei companii fără niciun angajat, mai mult decât atât, Guvernul nu a solicitat introducerea în acest acord a Romgaz SA, această introducere în contract fiind obligatorie. Negocierea acordului s-a realizat în mod defectuos şi cu rea credinţă, neexistând vreun mandat în acest sens, prejudiciile cauzate statului român fiind de ordinul sutelor de milioane de euro", se arată în cererea PDL.

Totodată, liderul democrat-liberal Mircea Toader a arătat că "Ministerul Afacerilor Externe a solicitat în scris ca în perioada soluţionării diferendului de către Curtea Internaţională de la Haga să nu se negocieze niciun acord". "Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a gestionat întreaga operaţiune comercială, motivarea acestuia nefiind de natură să vizeze o situaţie extraordinară sau de interes public. În calitate de prim-ministru al guvernului de la acea perioadă, avea obligaţia, în exerciţiul atribuţiilor sale, să gestioneze în mod corespunzător activitatea tuturor agenţiilor din subordine, precum şi interesele contractuale ale României", a precizat Toader în solicitarea PDL.

El a mai menţionat că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu nu şi-a îndeplinit obligaţiile constituţionale pe care le avea în calitate de prim-ministru al României "avizând o tulburare însemnată a bunului mers a statului român, fapta aceasta fiind de natură să submineze economia naţională prin concesionarea în condiţii de ilegalitate a zăcămintelor de gaz şi ţiţei descoperite în perimetrele concesionate".

"Ca o sinteză a celor prezentate, rezultă neîndoielnice fapte că Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu, în cunoştinţă de cauză, în calitate de prim-ministru al României, deşi avea informaţiile necesare protejării statului român, nu numai că nu a stopat toate operaţiunile contractuale, ba, mai mult, a favorizat încheierea acordului petrolier în detrimentul statului român cu vătămări clare în privinţa intereselor economice", se arată în sesizare.

În 18 februarie, Tăriceanu anunţa că i-a acţionat în judecată pe premierul Emil Boc şi pe social-democratul Iulian Iancu, pentru afirmaţiile lansate în cazul Sterling, cerând daune în valoare de 100.000 de lei fiecăruia. Tăriceanu îl acuza pe Emil Boc, în acţiunea de chemare în judecată, că ar fi minţit şi că ar fi dat dovadă de rea-credinţă în declaraţiile sale referitoare la hotărârea de Guvern privind concesiunea către Sterling Resources.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici