Pe ce a pus mâna UDMR? Puşculiţa de 250 de milioane de euro a RA-APPS şi cheia şedinţelor de Guvern

După negocierile din Coaliţie, UDMR s-a ales cu funcţia de şef al Secretariatului General al Guvernului (SGG), în schimbul susţinerii lui Vasile Blaga la şefia Senatului. Numele vehiculate pentru această funcţie sunt actualul secretar general adjunct al Guvernului, Ştefan Gati, şi cel al lui Deszi Attila, prefect de Hunedoara. Ce a câştigat de fapt Uniunea lui Kelemen Hunor de la PDL-ul lui Emil Boc?

1324 afișări
Imaginea articolului Pe ce a pus mâna UDMR? Puşculiţa de 250 de milioane de euro a RA-APPS şi cheia şedinţelor de Guvern

Pe ce a pus mâna UDMR? Puşculiţa de 250 de milioane de euro a RA-APPS şi cheia şedinţelor de Guvern (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Foştii şefi ai SGG au explicat pentru Gândul că deţinerea acestei funcţii implică o poziţie de influenţă asupra deciziilor care se iau în şedinţele de Guvern, controlul asupra agenţiilor guvernamentale, dar mai ales ţinerea sub cheie a imobilelor din patrimoniul de stat.

Acestea valorează aproximativ 250 de milioane de euro şi pot fi acordate în chirie sau folosinţă gratuită după bunul plac al Regiei Autonome - Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Oficialii contactaţi de Gândul au explicat că valoarea exactă a patrimoniului deţinut de RA-APPS este greu de estimat la zi, pentru că depinde de valoarea imobilelor pe piaţa imobiliară, care fluctuează.

"În 2008, un apartament vechi din zona Dacia-Eminescu era estimat cu o valoare de 400-450.000 de euro. În condiţiile pieţei imobiliare de azi, cine mai dă aceşti bani pentru un apartament vechi?", explică Gabriel Berca, senator PDL şi fost şef al SGG în perioada 2008-2009 din partea PNL.

Cea mai recentă evaluare oficială a întregului patrimoniu al RA-APPS datează din 30 noiembrie 2004 şi a fost publicată în hotărârea de guvern 60/2005. Atunci, patrimoniul RA-APPS valora aproximativ 213 milioane de euro (8.500 de miliarde de lei vechi).

În noiembrie 2011, cele 733 de imobile pe care RA-APPS a primit acordul Guvernului să le scoată la licitaţie au fost evaluate la aproximativ 164 milioane de euro. Făcând o medie şi extinzând această valoare la toate cele 1.100 de imobile care fac parte din patrimoniul RA-APPS, acesta ar putea fi estimat la valoarea de aproximativ 250 de milioane de euro.

"Miza financiară este zero, după părerea mea", spune Gabriel Berca. Fostul său coleg de partid, Ilie Bolojan, primarul PNL din Oradea şi fost şef al SGG în perioada 2007-2008, îl contrazice.

"Unii vin la RA-APPS să muncească, alţii vin să împartă spaţii. Depinde ce vrei să faci acolo. Nu este nici o miză ascunsă. Postul de şef al SGG este o poziţie de ministru care are în subordine un patrimoniu foarte mare: RA-APPS. Se dau spaţii la fundaţii, la prieteni politici sau la rude. Este o boală a României de 20 de ani, RA-APPS este un abces", a explicat Ilie Bolojan pentru gândul.

Deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost şef al RA-APPS între 2001 şi 2003, dar şi şef al SGG între 2003 şi 2004, spune că "trocul" făcut de UDMR pentru funcţia de secretar general al Guvernului nu a fost făcut pentru patrimoniul Regiei, ci pentru cu totul altceva.

"Acolo se conduce Guvernul! Acolo se fac agendele şedinţelor de Guvern, de acolo se trimit la Monitorul Oficial toate hotărârile de Guvern şi toate proiectele de lege aprobate. Ai acolo toate arhivele instituţiilor, poţi trimite controale la orice instituţie", a explicat Eugen Bejinariu, pentru gândul.

Gabriel Berca spune totuşi că acest rol al SGG este mai degrabă formal. "Toată lumea spune că SGG este un filtru al documentelor guvernamentale. Formal, este, dar toate ministerele sunt responsabile juridic pentru datele din şedinţele de Guvern. SGG verifică doar semnăturile şi avizele", spune senatorul Gabriel Berca.

Atât Gabriel Berca, cât şi Ilie Bolojan amintesc că un alt atu al deţinerii şefiei SGG este subordonarea agenţiilor guvernamentale, modificare care a apărut o dată cu desfiinţarea Cancelariei primului-ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici