Planul Israelului de a evacua Gaza ar fi o deplasare forțată ilegală, susțin Norvegia și Islanda

Publicat: 08 05. 2025, 17:37
24 February 2025, Palestinian Territories, Gaza: A general view of the destruction as Palestinians continue their daily life with limited resources among the rubble of buildings destroyed as a result of Israeli attacks. Approximately 2 million people were displaced in Gaza, with a population of 2.3 million, during the 15-month-long attacks of the Israeli army, targeting homes, hospitals, schools and shelters. Palestinians, who are deprived of the most basic needs such as shelter, food and clean water, are struggling with adverse weather conditions due to cold weather. Photo: Omar Ashtawy Apaimages/APA Images via ZUMA Press Wire/dpa

Miniștrii de Externe ai Norvegiei și Islandei au declarat joi, că planurile Israelului de a evacua palestinienii din Gaza ar însemna o deplasare ilegală forțată și astfel violența poate crește semnificativ și ar submina eforturile de a crea un stat palestinian, scrie Reuters.

Norvegia și Islanda fac parte dintr-o grupare a națiunilor vest-europene, din care mai fac parte Irlanda, Spania, Slovenia și Luxemburg, care a condamnat, miercuri, planurile Israelului de a spori operațiunile militare în Gaza.

Israelul își dorește, însă, eliminarea grupării Hamas.

„Suntem alarmați și șocați de ceea ce am auzit de la cabinetul pentru securitate al Israelului legat de planurile de sporire a campaniei militare din Gaza și să realizeze ceea ce se referă ei ca fiind o evacuare”, a declarat Ministrul de Externe al Norvegiei, Espen Barth Eide. El a adăugat faptul că această acțiune va submina orice speranță pentru crearea unui stat palestinean și va aduce la mai multă vărsare de sânge.

De cealaltă parte, Ministrul de Externe al Islandei a fost primul din gruparea națiunilor vest-europene care a recunoscut Palestina ca stat în 2011. Ministrul a făcut apel la necesitatea ajutorului medical al cetățenilor, eliberarea prizonierilor și încetarea focurilor de armă.

SUA și Israelul au discutat posibilitatea ca Washingtonul să conducă o administrație temporară postbelică a Gazei, a raportat miercuri Reuters, sursele citând ca posibil model administrația americană a Irakului după războiul din 2003. Norvegia, care a servit drept facilitator în discuțiile din 1992-1993 dintre Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei, care au condus la Acordurile de la Oslo în 1993, a sprijinit, recent, eforturile arabe pentru un plan postbelic pentru Gaza.