Planurile premierului: ce îşi propune Cioloş să facă în continuare

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că doreşte reînfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie, formarea unui consiliu ştiinţific sau de expertiză pentru evaluarea şi avizarea politicii de resurse umane în administraţia publică, precum şi revizuirea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

2803 afișări
Imaginea articolului Planurile premierului: ce îşi propune Cioloş să facă în continuare

Planurile premierului: ce îşi propune Cioloş să facă în continuare (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Dincolo de lupta anticorupţie, trebuie să insistăm mai mult pe prevenţia anticorupţie prin claritate şi transparenţă. La aceste ţinte putem ajunge printr-o revizuire a modului de funcţionare a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici(ANFP), astfel încât să vorbim de o gestiune mai eficientă şi mai clară a resurselor umane din administraţie. În acelaşi timp, ne gândim la o reînfiinţare a Institutului Naţional de Administraţie Publică care să vină cu o politică de formare profesională, atât de formare a celor care vor să intre în sistem, dar mai ales pentru creşterea performanţei funcţionarilor prin formare continuă şi totodată pentru a ne asigura de obiectivitatea modului în care ANFP-ul îşi face treaba şi a procesului de recrutare, dar mai ales a procesului de modificare a legislaţiei care vizează administraţia publică atunci când este cazul", le-a spus Cioloş parlamentarilor, luni, la "Ora Premierului".

De asemenea, el a a anunţat că se intenţionează crearea unui consiliu profesional.

"Ne gândim să propunem crearea unui consiliu profesional sau de expertiză care să funcţioneze pe lângă ANFP, care să reunească expertiză independentă şi obiectivă şi care să aibă rolul de a oferi expertiză şi puncte de vedere pe propunerile de modificare a legislaţiei, pe programele de recrutare, de analiză a nevoilor, de funcţionari publici şi pe elaborarea programelor de formare pentru creşterea performanţei în administraţie. Deci, practic am avea acest dispozitiv de pregătire a resurselor umane care ar include ANFP pe de-o parte, INA pe de altă parte cu un rol redefinit şi acest consiliu ştiinţific sau de expertiză cu un rol în evaluarea şi avizarea politicii de resurse umane în administraţia publică", a spus Cioloş.

În opinia sa, rolul politicului rămâne determinant în administraţie, de aceea orice relaţionare dintre aceste două enitităţi trebuie să fie transparentă.

"În ceea ce priveşte funcţia publică, ne propunem în primul rând o transparentizare a relaţiei administraţiei publice cu nivelul politic, o creştere a profesionalismului resurselor umane şi din această perspectivă vedem şi procesul de depolitizare. Depolitizare nu atât prin scăderea rolului politicului care rămâne determinant în modul în care administraţia publică îşi face treaba, pentru că administraţia publică trebuie să aplice programe de guvernare, dar avem nevoie mai ales de transparentizarea dintre nivelul politic decizional şi administraţia publică", a mai transmis Cioloş.

Totodată, Guvernul doreşte eliminarea excepţiilor de la reguli care fac "imprevizibile" de cele mai multe ori deciziile.

De asemenea, se ia în calcul ca unele posturi să nu fie ocupate mai mult de 4, 5 ani de aceeaşi persoană, precum şi introducerea unor criterii de integritate..

"Ne propunem totodată să se definim funcţii sensibile, mai ales la nivel de management, pentru care mandatul va trebui să fie limitat în timp şi pentru care să introducem un sistem de rotire pe funcţii obligatoriu în aşa fel încât pe anumite posturi să nu se poată sta mai mult de 4, 5 ani. Totodată, apropo şi de aceste funcţii sensibile, ne propunem să venim cu standarde de etică şi integritate care să fie clare pentru toţi funcţionarii", a spus Cioloş.

El a amintit că în ceea ce priveşte salarizarea, în prezent sunt doar trei nivele în funcţia publică ceea ce crează o anume aplatizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici