Plenul Camerei a aprobat numirea lui Valer Dorneanu într-un post de judecător la CC

Camera Deputaţilor a validat, marţi, numirea lui Valer Dorneanu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pe locul rămas vacant în urma expirării mandatului Aspaziei Cojocaru.

224 afișări
Imaginea articolului Plenul Camerei a aprobat numirea lui Valer Dorneanu într-un post de judecător la CC

Valer Dorneanu (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Pentru numirea lui Dorneanu la CC au fost exprimate 279 de voturi "pentru" şi 59 "împotrivă".

Votul a fost secret, cu buletine de vot.

Candidatul propus de PDL, Vlad Nicolae Popa, o cumulat 59 de voturi "pentru" şi 279 de voturi "împotrivă".

Valer Dorneanu şi Nicolae Vlad Popa au vorbit în plenul Camerei Deputaţilor, prezentându-şi fiecare activitatea profesională.

Deputatul PDL Mircea Toader a susţinut, în timpul dezbaterilor, că votul privind numirea lui Dorneanu este "pur politic, nu de competenţă profesională". El l-a criticat pe Dorneanu pentru perioada în care acesta a ocupat postul de Avocat al Poporului şi nu a dat curs, în vară, solicitărilor PDL legat de ordonanţele de urgenţă emise de guvern.

"Întotdeauna Curtea Constituţională a avut o problemă privind influenţa politică. Marea majoritate a celor care au intrat în Curtea Constituţională au fost oameni politici. Poate pe viitor vom gândi ca să fie oameni care nu provin din partide", a spus Toader.

Reprezentanţii PSD şi ai PNL au pledat pentru numirea lui Dorneanu la Curtea Constituţională, Florin Iordache arătând că Dorneanu "va schimba percepţia despre Curtea Constituţională". "Prea ne-am uitat la Curtea Constituţională şi am luat lumină de la oameni de la Curtea Constituţională care au judecat politic", a adăugat Iordache.

Candidaţii la funcţia de judecător al CC au fost audiaţi anterior de Comisia juridică a Camerei.

După anunţarea rezultatului votului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus: "S-a făcut dreptate", el închizând apoi şedinţa de plen.

În luna iunie expiră mandatele a trei dintre actualii judecători ai Curţii Constituţionale: al Aspaziei Cojocaru, numită în CC la propunerea Camera Deputaţilor, al lui Ion Predescu, numit la propunerea Senatului şi al lui Acsinte Gaspar, numit la propunerea Preşedinţiei.

Luni, Daniel Morar a fost numit de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de 9 ani.

Marţi, Mona Pivniceru a fost numită judecător la Curtea Constituţională, în urma votului dat de plenul Senatului. Candidatul PNL pentru această funcţie a întrunit 99 de voturi "pentru" şi 33 de voturi "împotrivă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici