Pleşoianu, scrisoare către membrii Parlamentului European: Macovei şi Giegold au încălcat şi nesocotit Directiva 2016/343 într-o manieră grosolană

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a adresat o scrisoare deschisă membrilor Parlamentului European, cerându-le să reacţioneze faţă de ”de maniera grosolană în care europarlamentarii Monica Macovei şi Sven Giegold au încălcat şi nesocotit” Directiva privind prezumpţia de nevinovăţie.

1315 afișări
Imaginea articolului Pleşoianu, scrisoare către membrii Parlamentului European: Macovei şi Giegold au încălcat şi nesocotit Directiva 2016/343 într-o manieră grosolană

Pleşoianu, scrisoare către membrii Parlamenului European: Macovei şi Giegold au încălcat şi nesocotit Directiva 2016/343 într-o manieră grosolană

”În calitate de membru al Parlamentului României, vă cer cu toată consideraţia să reacţionaţi public faţă de maniera grosolană în care europarlamentarii Monica Macovei şi Sven Giegold au încălcat şi nesocotit Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 (privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie)”, a scris deputatul PSD Liviu Pleşoianu, pe Facebook, în scrisoarea adresată membrilor PE.

Liviu Pleşoianu a precizat că Directiva UE solicită în mod clar abţinerea de la a prezenta persoanele suspectate sau acuzate, în instanţă sau în public, purtând uniforme penitenciare, pentru a evita să se dea impresia că sunt vinovate.

”În data de 30 ianuarie 2018, la ora 18.00, în Parlamentul European, europarlamentarii Monica Macovei şi Sven Giegold au fost organizatori şi gazde ale expoziţiei fotografice <<România în stradă. Vrem Justiţie, nu corupţie>>. Printre alte fotografii făcute în timpul protestelor pe care le stimulează europarlamentara Monica Macovei, a fost expusă şi una în care apar mai mulţi politicieni purtând uniformă penitenciară”, a spus Pleşoianu.

Deputatul PSD a susţinut că ”sunt două mari probleme cu această fotografie”.

Pleşoianu a afirmat că majoritatea politicienilor plasaţi grafic în uniforme penitenciare sunt persoane care nu au fost niciodată declarate vinovate de către o instanţă judecătorească.

”Mai mult, apare acolo şi figura unei persoane care nu e nici măcar suspectă sau acuzată de ceva!”, spune deputatul PSD.

”Europarlamentarii Monica Macovei şi Sven Giegold au organizat această expoziţie şi au hotărât să expună în Parlamentul European o fotografie care încalcă în mod grosolan prezumţia de nevinovăţie prin „prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate, (...) în public, purtând uniforme penitenciare, pentru a DA impresia că sunt vinovate”!, afirmă Pleşoianu.

Liviu Pleşoianu le cere membrilor PE să se ”ridice public împotriva acestei grave încălcări a prezumţiei de nevinovăţie”.

”Ca parlamentar român, am încredere în buna dumneavoastră credinţă şi sunt convins că nu veţi lua decizia de a ignora această scrisoare deschisă. Asigurându-vă de toată consideraţia mea, vă rog să vă ridicaţi public împotriva acestei grave încălcări a prezumţiei de nevinovăţie, despre care fac vorbire atât Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, cât şi articolele 47 şi 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare <<carta>>), articolul 6 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (CEDO), articolul 14 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice (PIDCP) şi articolul 11 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, spune acesta.

Pleşoianu spune că astfel de ”atacuri oribile la adresa fundaţiei Drepturilor Omului nu pot rămâne nesancţionate”.

”Astfel de devieri scandaloase de la valorile europene esenţiale nu sunt tolerabile! Rămân la dispoziţia dumneavoastră pentru orice întrebări doriţi să-mi adresaţi şi aştept cu mult interes reacţia dumneavoastră, ca europarlamentar, cu privire la comportamentul scandalos al colegilor dumneavoastră”, îşi încheie Pleşoianu scrisoarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici