PNL: Băsescu încalcă legea folosind însemnele naţionale în campanie, am sesizat BEC

PNL a depus marţi, la BEC, o sesizare privind folosirea de către preşedintele suspendat Traian Băsescu, în campanie, cu încălcarea legislaţiei în vigoare, a însemnelor naţionale, respectiv culorile drapelului şi stema, şi cere obligarea la încetarea imediată a utilizării acestora de către Băsescu.

1376 afișări
Imaginea articolului PNL: Băsescu încalcă legea folosind însemnele naţionale în campanie, am sesizat BEC

Traian Băsescu (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Anunţul depunerii de către PNL a sesizării respective la BEC a fost făcut, marţi, de către deputatul liberal Alina Gorghiu, aceasta menţionând că BEC ar putea lua în discuţie respectiva sesizare în cursul acestei săptămâni, cel mai probabil vineri.

Gorghiu a precizat că preşedintele suspendat Traian Băsescu încalcă consecvent legea de zece zile, respectiv din momentul în care a debutat campania pentru referendum, folosind culorile drapelului şi stema în propria campanie.

Gorghiu a precizat că, în condiţiile în care legea din România prevede că utilizarea simbolurilor naţionale este interzisă, PNL a depus la BEC o sesizare prin care sancţionează starea de ilegalitate a campaniei lui Traian Băsescu.

Ea a menţionat că PNL a solicitat BEC obligarea lui Traian Băsescu la încetarea imediată a folosirii şi înlăturarea imediată a afişelor cu caracter electoral pe care sunt reprezentate culorile drapelului şi stema României.

Totodată, potrivit lui Gorghiu, PNL a solicitat BEC să decidă suspendarea imediată a site-ului www.basescupresedinte.ro şi obligarea titularilor drepturilor de proprietatea asupra acestuia la modificarea culorilor utilizate pe site, astfel încât să nu fie identice cu cele ale drapelului naţional.

PNL mai solicită ca BEC să decidă şi interzicerea oricăror materiale care să conţină simboluri naţionale şi să dispună comunicarea publică a interdicţiei de utilizare a simbolurilor naţionale, precum şi să emită o somaţie publică către Traian Băsescu.

Gorghiu a spus că, până când BEC va decide asupra sesizării PNL, îi solicită preşedintelui suspendat Traian Băsescu să se conformeze legii şi să nu aştepte soluţia acestei autorităţi.

Potrivit sesizării PNL - depusă la BEC de avocatul liberal Tudor Chiuariu -, în campania electorală pentru referendumul organizat în 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, "Traian Băsescu a transmis o serie de comunicate către presa audio-vizuală de la sediul său de campanie". "În cadrul acestor interviuri acordate mass-media, dl. Băsescu utilizează frecvent un afiş de campanie pe care apare copia copertei ultimei forme publicate a Constituţiei României. Coperta Constituţiei României, în ultima ediţie publicată de Monitorul Oficial, are pe fundal culorilor drapelului naţional, roşu, galben şi albastru, dispuse pe orizontală, în această ordine de sus în jos. Pe copia coperţii Constituţiei României care apare multiplicată pe panoul electoral utilizat de dl. Băsescu în timpul transmisiunilor televizate de la sediul de campanie electorală există şi stema României, aşa cum aceasta este reglementată prin Legea 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului", arată Chiuariu.

În sesizarea înaintată BEC, avocatul Tudor Chiuariu afirmă că folosirea acestor însemne contravine ordinii de drept, în sensul art. 30 alin. (3) din Legea 3/2000 pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.

"Astfel, în toate actele normative care reglementează desfăşurarea campaniilor electorale sunt cuprinse norme care interzic în mod expres utilizarea însemnelor oficiale, respectiv, a culorilor drapelului naţional în campania electorală. Legea 370/2004 privind alegerea preşedintelui României prevede la art. 41 alin. (7) că «sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat». O prevedere similară este cuprinsă şi în Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale unde la art. 76 alin. (6) se interzice utilizarea în campania electorală a afişelor electorale «care combină culori sau alte semne grafice astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat»", se arată în contestaţia depusă la Biroul Electoral Central (BEC).

Voinţa legiuitorului de a proteja însemnele naţionale de orice asociere cu vreun demers electoral este evidenţiată şi prin normele Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului în art. 39 alin. (7) unde se prevede că "sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României", explică deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei.

Totodată, arată sursa citată, în Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului se prevede la art.30 alin. (3) că "mijloacele folosite în campania pentru referendum nu trebuie să contravină ordinii de drept".

"Ordinea de drept reprezintă acea stare a relaţiilor sociale care se statorniceşte ca urmare a respectării stricte a prevederilor legale de către toţi cetăţenii şi organele statului, fiind asigurată de lege. Toată legislaţia electorală consacră interdicţia utilizării însemnelor statului român în desfăşurarea unei campanii electorale, astfel că acţiunile care încalcă această interdicţie contravin ordinii de drept", spune Chiuariu.

El mai arată că, de asemnea, coperta Constituţiei României pe care o utilizează Traian Băsescu pe post de cadru decorativ la momentul comunicatelor video oferite presei este identică cu cea utilizată de Monitorul Oficial la editarea exemplarului publicat al textului de lege.

"Traian Băsescu încalcă aşadar drepturile de autor ale Monitorului Oficial ce decurg din prevederile Legii 8/1996 în privinţa editării imaginii ce reprezintă coperta textului de lege tipărit. Aşadar, pe afişul de campanie utilizat de Traian Băsescu ca şi fundal pentru transmisiunile televizate ale comunicatelor de presă este reprodusă în mod identic imaginea de pe coperta publicaţiei Monitorului Oficial. Ceea ce trebuie subliniat este că fără a avea acordul Monitorului Oficial, Traian Băsescu utilizează până şi logo-ul acestei instituţii de stat în campania electorală, sigla fiind aplicată pe coperta ediţiei publicate a Constituţiei României, imagine reprodusă pe afişul din discuţia de faţă. Mai mult decât atât, în cuprinsul Hotărârii de Guvern 638/1993 privind folosirea şi expunerea stemei României fapta de a reproduce stema României în alte condiţii decât cele aprobate de Guvern reprezintă contravenţie conform art. 24 alin. (4)", scrie Chiuariu în sesizare.

În opinia liberalului, asocierea imaginii lui Traian Băsescu cu însemnele oficiale ale României, drapelul naţional, respectiv stema ţării, reprezintă o încălcare gravă a principiilor fundamentale privitoare la organizarea campaniilor electorale. În acest mod este afectată imaginea statului român, ale cărui însemne constituţionale sunt asociate fără drept şi în mod direct cu unul dintre participanţii la campania electorală.

"A permite desfăşurarea campaniei electorale în asemenea condiţii, presupune a gira în mod tacit o legătură între cetăţeanul Traian Băsescu şi statul român, în condiţiile în care acest referendum este tocmai o procedură de sancţionare, care se poate finaliza cu sancţiunea demiterii preşedintelui României, în prezent suspendat din funcţie. În concluzie, vă solicităm să admiteţi prezenta contestaţie şi să dispuneţi asupra cererilor formulate. Solicitările noastre trebuie duse la îndeplinire imediat pentru a diminua în scurt timp prejudiciile de imagine aduse statului român, precum şi efectele negative provocate independenţei acţiunilor electorale în viziunea populaţiei cu drept de vot", conchide sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici