PNL sesizează Avocatul Poporului în cazul OUG privind deconcentratele

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, înt-ro conferinţă de presă, că liberalii vor depune în cursul zilei sesizare către Avocatul Poporului, care să atace la CCR, OUG privind numirea politică a şefilor de deconcentrate, dar vor sesiza şi CE şi PE privind riscurile OUG.

28 afișări
Imaginea articolului PNL sesizează Avocatul Poporului în cazul OUG  privind deconcentratele

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

"Ca partid nu putem ataca OUG la CCR. Din acest motiv, în cursul zilei de astăzi (vineri - n.r.) ne vom adresa Avocatului Poporului. Ne vom adresa în baza atribuţiunilor pe care le are acesta, pentru a solicita atacarea practic a acestei OUG la CCR", a susţinut Ludovic Orban, explicând că cererea se va întemeia pe încălcarea mai multor articole din Constituţie, în special articolul 115, care stipulează că Guvernul adoptă ordonanţe numai în situaţii excepţionale, de urgenţă.

În plus, prim-vicepreşedintele PNL a aunţat că, luni, în şedinţa BPC, va prezenta conducerii PNL "o sesizare către CE şi PE, comisiile de specialitate", "privind riscurile uriaşe pe care le va naşte această OUG, care pune în pericol inclusiv democraţia din România".

Orban a menţionat că PNL va acorda consultanţă juridică atât în ceea ce priveşte elaborarea acţiunilor în instanţă, cât şi reprezentarea în instanţă pentru toţi cei care sunt afectaţi de această OUG, menţionând că, în acest fel, în instanţă se vor strânge "mii de excepţii de neconstituţionalitate".

"Am pregătit şi în cursul săptămânii viitoare, luni sau marţi, vom prezenta modelul de plângere penală împotriva membrilor Cabinetului pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu împotriva interesului public şi împotriva interesului privat", a adăugat Ludovic Orban.

La rândul său, secretarul general al PNL, Radu Stroe a menţionat că "lipsa caracterului de urgenţă constituie un motiv suficient pentru declararea Ordonanţei ca fiind neconstituţională".

În schimb, Orban a ţinut să critice dur măsura luată de "CAP-ul PSD-PDL", care a emis un act normativ care va lăsa fără funcţii peste 15.000 de funcţionari publici.

"Nu credeam că acest Guvern va avea curajul să dea un astfel de act normativ, care reprezintă un genocid împotriva corpului funcţionarilor publici, un atac fără precedent împotriva a tot ce înseamnă funcţie publică, contractuală ocupată prin concurs. PNL a atacat legea similară Ordonanţei, la CCR. În loc să aştepte decizia CCR, ignorând Consitituţia, pe furiş, Guvernul Băsescu-Geoană, purtător de cuvânt Emil Boc, a emis un act normativ prin care peste 15.000 de funcţionari publici sau manageri îşi vor pierde funcţiile peste noapte", a spus Orban.

Pe de altă parte, liderul PNL a afirmat că efectele măsurii luate de actualul Guvern se pot asemnăna "cu noaptea Sfântului Bartolomeu" şi cu "sistemul fanariot".

"Acest CAP constituit peste noapte din două găşti care se comportă ca un roi de lăcuste a făcut modificări la Legea funcţionarilor publici, alea care trebuiau, dar a ignorat Corpul funcţionarilor publici", a adăugat Ludovic Orban.

El a explicat că acţiunile în instanţă ale celor care vor suferi de pe urma aplicării OUG privind deconcentratele se vor baza pe excepţiile de neconstituţionalitate şi vor trebui să îmbrace două forme, "atacul împotriva ordinelor de schimbare a lor din funcţie", iar a doua "suspendarea aplicabilităţii acestor ordine până la judecarea pe fond".

De asemenea, Ludovic Orban a menţionat că sesizarea către Avocatul Poporului se bazează pe încălcarea mai multor articole din Constituţie, precum alineatul 4 al articolului 115, articolul 11, articolul 123, alineatul 1 al articolului 120, alineatul 2 al articolului 54 şi alineatul 3 al articolului 77.

Ordonanţa privind deconcentratele este aplicată începând de joi, iar şefi de servicii deconcentrate au primit deja decizii de eliberare din funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici