PNL vrea să introducă sancţiuni pentru membrii de partid în funcţie de fazele procesuale

Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, a declarat luni că la nivelul partidului se discută despre introducerea de sancţiuni în funcţie de etapele procesuale în cazul membrilor PNL, pornind de la începerea urmăririi penale până la verdictul definitiv, menţionând că se doreşte clarificarea Statutului PNL.

219 afişări
Imaginea articolului PNL vrea să introducă sancţiuni pentru membrii de partid în funcţie de fazele procesuale

PNL vrea să introducă sancţiuni pentru membrii de partid în funcţie de fazele procesuale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Voicu a fost întrebat când ar putea lua PNL o decizie în privinţa deputaţilor Thuma Hubert şi Verginel Gireadă, condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie care intră sub incidenţa Statutului PNL, având în vedere decizia de excludere din partid a senatorului Tudor Chiuariu.

”Nu a fost subiect al discuţiei de astăzi pentru simplul motiv că pentru încă câteva zile, o săptămână probabil, nu depinde de noi, prevederile Statutului unificat încă...(nu a intrat în vigoare prin înregistrarea în Registrul partidelor politice, n.r.) în sfârşit, trebuie ca fiecare partid să-şi aplice prevederile statutare. Nu a fost un subiect al discuţiei de astăzi (a comisiei de unificare PNL-PDL, n.r.). Dar nu există în niciun caz, în niciunul dintre cele două foste partide care au fuzionat, vreun motiv sau o intenţie de a nu aplica unitar, pentru toată lumea, indiferent despre cine este vorba, prevederi statutare cu privire la sancţiuni legate de problema cu justiţia”, a răspuns vicepreşedintele PNL.

Totodată, Voicu a menţionat că liberalii intenţionează să introducă sancţiuni etapizate pentru membrii de partid, în funcţie de etapele procesuale.

”În acest moment şi juriştii, şi secretariatele noastre generale, au în vedere prevederi în documente constitutive, că o fi Statut, că o fi Cod etic, vom vedea, pentru a elimina orice fel de neclaritate şi de a introduce în mod expres, pentru fiecare etapă a unei probleme cu justiţia, începând de la începerea urmăririi penale şi terminând cu un verdict definitiv, paşii statutari care trebuie urmaţi. Că e vorba de suspendarea din calitatea de funcţia de conducere, că e vorba de suspendarea din calitatea de membru, sau pierderea definitivă a acestei calităţi, vom defini exact toţi aceşti paşi, fără niciun fel de confuzie sau contradicţie, şi evident că aceste lucruri vor fi aplicate fără niciun fel de dubiu şi fără niciun fel de discriminare sau chestiuni subiective care ţin de persoane la toţi cei aflaţi în astfel de situaţii”, a mai spus Voicu.

Alţi doi parlamentari PNL, condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie la închisoare cu suspendare, ar intra sub incidenţa Statutului noului PNL, în baza căruia senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus din partid prin procedura radierii, aceştia fiind deputaţii Thuma Hubert şi Verginel Gireadă.

Este cazul deputatului PNL Thuma Hubert Petru, care a primit în 13 octombrie 2014 o condamnare definitivă de ”6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Lui Thuma Hubert Petru i s-a stabilit de către ÎCCJ suspendarea pedepsei de închisoare ”pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni”.

Potrivit procurorilor, el a fost vicepreşedinte PNL Ilfov, iar din această calitate ar fi intermediat legăturile unui om de afaceri cu primarii unor comune şi oraşe, pe care i-ar fi determinat să-i faciliteze acestuia bunul mers al afacerii (de exemplu, identificarea şi facilitarea accesului la spaţii de depozitare, primirea fictivă de utilaje etc.).

De asemenea, deputatul PNL Dumitru Verginel Gireadă a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, având un termen de încercare de 4 ani, începând cu 5 aprilie 2012. Decizia a aparţinut Curţii de Apel Cluj şi a vizat infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice şi uz de fals. Dosarul său a vizat perioada în care acesta era primar al comunei Mihai Eminescu, din Botoşani, iar o persoană fizică a reclamat modificarea nejustificată a titlului său de proprietate, astfel încât terenul pe care îl deţinea ar fi ajuns în proprietatea lui Gireadă.

Un alt caz, care ar intra sub incidenţa Statutului noului PNL în sensul suspendării de drept din calitatea de membru de partid, este cel al senatorului Dian Popescu. Acesta a fost condamnat de ÎCCJ, în primă instanţă, pentru complicitate la abuz în serviciu la cinci luni de închisoare cu suspendare. Termenul de încercare menţionat de instanţă, în noiembrie 2014, este de doi ani şi cinci luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici