Polonia, amendată de UE cu un milion de euro pe zi pentru Secţia disciplinară a judecătorilor

  • Încă un element de tensiune pe ruta UE-Polonia din pricina nerespectării statului de drept.
  • Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, în timpul dezbaterii din plenul Parlamentului UE, din 19 octombrie, şi-a exprimat disponibilitatea de a desfiinţa „secţia disciplinară a judecătorilor” la Curtea Constituţională, „pentru că nu a răspuns aşteptărilor noastre”.
  • N-a indicat totuşi momentul în care o va face, astfel că Secţia disciplinară este încă funcţională.
690 afișări
Imaginea articolului Polonia, amendată de UE cu un milion de euro pe zi pentru Secţia disciplinară a judecătorilor

Polonia, amendată de UE cu un milion de euro pe zi pentru Secţia disciplinară a judecătorilor

Curtea de Justiţie a UE a condamnat Varşovia la plata sumei de milion de euro pe zi, pe motiv că nu a suspendat aplicarea dispoziţiilor naţionale referitoare la competenţa Secţiei disciplinare a Curţii Supreme.

„Respectarea măsurilor asigurătorii dispuse pe 14 iulie 2021 - explică o informare a Curţii de Justiţie a UE - este necesară pentru a evita prejudiciul grav şi ireparabil adus ordinii juridice a Uniunii Europene şi valorilor privind pe care se întemeiază acea Uniune, în special cea a statului de drept”.

Reforma justiţiei introdusă de guvernul de la Varşovia a fost contestată vehement de Comisia Europeană şi Curtea de Justiţie a UE, pentru că dăunează independenţei şi autonomiei judecătorilor.

Dilema: Dreptul naţional sau Dreptul comunitar?

Curtea a sancţionat supremaţia dreptului naţional asupra dreptului comunitar în cazul unui conflict între cele două, declarând articolele 1 şi 19 din Tratatul UE incompatibile cu Constituţia poloneză.

Disputa privind supremaţia dreptului UE a început în martie anul trecut, când premierul Morawiecki a cerut intervenţia Curţii Constituţionale, ca urmare a reformei sistemului judiciar, cu înfiinţarea Secţiei disciplinare la Curtea Supremă poloneză.

Morawiecki a cerut Curţii Constituţionale să stabilească dacă legislaţia poloneză este mai presus de legislaţia europeană în cazul unui conflict între cele două. Prima ciocnire a avut loc în iulie anul trecut, când Tribunalul Constituţional polonez a declarat neconstituţională aplicarea ordinelor Curţii de Justiţie a UE la sistemul judiciar polonez.

Prin urmare, Curtea de Justiţie a UE a impus acum o amendă zilnică de un milion euro pentru neexecutarea acestor ordine.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici