Ponta: Boc acuză USL că modifică Legea electorală deşi chiar el trebuia să decidă revizuirea

Preşedintele PDL, Emil Boc, acuză USL că modifică Legea electorală deşi chiar fostul Guvern trebuia să decidă revizuirea printr-un acord politic unanim şi ar trebui să ştie principiul de drept conform căruia "nu ai voie să invoci niciodată propria culpă", spune liderul PSD, premierul Victor Ponta.

376 afișări
Imaginea articolului Ponta: Boc acuză USL că modifică Legea electorală deşi chiar el trebuia să decidă revizuirea

Victor Ponta (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Nu ştiu de ce suntem noi (U.S.L.-n.r.) de vină că, până acum, fostul Guvern nu a reuşit să modifice Legea electorală. Într-un fel, fostul Guvern ne reproşează nouă exact ceea ce n-au făcut ei, că acuma, iată, modificăm cu şase luni înainte (Legea electorală-n.r.). Facem ceea ce ei trebuia să facă de un an şi nu au putut. Suntem într-o situaţie extrem de ciudată, în care cel vinovat ne acuză pe noi, cel care a fost până acum trei săptămâni la guvernare şi trebuia să modifice Legea electorală, ca să eliminăm ceea ce toată lumea a fost de acord că trebuie să eliminăm, şi anume «câştigătorul colegiului stă acasă, câştigătorul colegiului merge în Parlament». Acum înţeleg că aceia care îmi reproşează sunt exact cei care trebuia să facă acel lucru. Nu ai voie să invoci niciodată propria culpă, este un principiu pe care mă aşteptam să-l cunoască şi domnul Boc, dar pe care domnia sa nu-l cunoaşte", a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti care este opinia sa cu privire la sistemul electoral actual, premierul a precizat din nou că, în prezent, votul majoritar dintr-un singur tur pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene favorizează candidatul care este în funcţie, de aceea trebuie aduse modificări legislaţiei care reglementează alegerile locale.

"O să decidem împreună, atunci când modificăm şi Constituţia României în 2013. Cred că este important în 2013, cel mai târziu în 2014, să avem şi sistemul electoral pentru 2016. Principiul, din punctul meu de vedere este de a avea două tururi de scrutin", a spus Ponta.

În urmă cu două săptămâni, Ponta a declarat că propunerea legislativă a USL privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului nu reprezintă o "reformă" a sistemului electoral, ci doar o "modificare" a legii electorale, care este o soluţie de avarie, adoptată în condiţii speciale.

El a arătat că în Franţa vor avea loc alegeri peste o lună cu un scrutin majoritar în două tururi.

"Ideea cu un singur tur, chiar şi la alegerile locale, noi am votat împotriva ei pentru că am considerat-o ca fiind criticabilă şi cei care erau atunci la putere, acum un an, acum în opoziţie, au susţinut-o şi a trecut (...)", a arătat Ponta.

Senatorii au adoptat, recent, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Reprezentanţii PDL au declarat atunci că proiectul adoptat de Senat nu prevede vot uninominal pur şi este o "mare minciună electorală", precizând că PDL nu-l va putea vota deoarece reforma trebuie să prevadă reducerea numărului de parlamentari şi Parlament unicameral.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici