Ponta: Brok e demagog, iresponsabil, populist. Ca şi Macovei, are o gândire nazistă, fascistă

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că europarlamentarul german Elmar Brok este "demagog, iresponsabil şi populist", care are o gândire "nazistă, fascistă", la fel ca eurodeputatul PDL Monica Macovei.

809 afișări
Imaginea articolului Ponta: Brok e demagog, iresponsabil, populist. Ca şi Macovei, are o gândire nazistă, fascistă

Ponta: Brok e demagog, iresponsabil, populist. Ca şi Macovei, are o gândire nazistă, fascistă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populişti, cum e domnul Brok, care au intervenit dese ori şi în România şi erau foarte bine mediatizaţi de presa băsistă, ca nişte extraordinari europarlamentari. Dar, cu această ocazie, am aflat ce gândesc despre români: că trebuie să ne amprenteze, că trebuie să fim toţi eventual ţinuţi în spatele unor garduri electrificate. Ăştia sunt prietenii lui Macovei. Ce vă miră? De fapt, şi gândesc la fel. O gândire nazistă. Şi doamna Macovei are o gândire fascistă, nazistă. Şi domnul Brok la fel. Cine se aseamănă, se adună", a spus Ponta.

El a precizat că şi-ar fi dorit ca preşedintele Traian Băsescu să le ia apărarea românilor în Consiliul European sau în celelalte foruri europene, el apreciind că şeful statului nu are însă autoritatea şi credibilitatea pentru a desfăşura astfel de demersuri.

"Evident că mi-aş fi dorit ca domnul Băsescu să-i apere pe români în Consiliul European, pe unde se duce domnia sa. Nu o face pentru că nu are autoritatea şi credibilitatea să facă acest lucru. E mult prea dator ca să poată să ridice vocea în apărarea românilor", a spus Ponta.

Premierul a precizat că România a demonstrat şi va demonstra în continuare că aceste accente populiste şi şovine din Europa sunt nejustificate şi reprezintă un atac la fundamentul Uniunii Europene.

"Ori, asta am făcut cu calm, cu raţiune şi cred că lucrul acesta se va întâmpla şi în continuare. Important este că toate restricţiile au fost ridicate şi nimeni nu le va reintroduce", a mai spus Ponta.

Presa a relatat că preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat, recent, că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine.

"Imiganţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild.

Declaraţia a provocat reacţii la Bucureşti, europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă arătându-se "surprinsă că un eurodeputat de talia lui Elmar Brok, care este şi preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, a făcut această declaraţie deşi cunoaşte foarte bine faptul că românii nu pot fi trataţi drept emigranţi, iar propunerea de ampretare a celor care beneficiaza de ajutoare sociale şi sunt expulzaţi din Germania contravine regulilor din UE".

"Condamn cu fermitate o asemenea declaraţie care contravine valorilor europene în care ar trebui să credem toţi membrii Parlamentului European", afirmă Dăncilă, într-un comunicat remis MEDIAFAX duminică.

Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Preda susţine că "declaraţia lui Elmar Brok despre amprentarea românilor e o enormitate" şi "dovedeşte că uneori şi oamenii foarte influenţi spun lucruri trăsnite".

"Dar nu pesediştii sunt cei care pot să-i dea lecţii de europenism neamţului. Când îl văd pe Cătălin Ivan – cel care-i reproşa dnei Reding că e pedelistă fiindcă avea un taior portocaliu – cum îl trimite pe Brok în Evul mediu, realizez că demagogia atinge cote foarte înalte în România uselizată. Din fericire, CDU a deplâns imediat ideea lui Brok. În grupul PPE din Parlament s-a discutat, înainte de Crăciun, problema ridicată de Brok şi grupul nu-l urmează pe neamţ", scrie Preda, pe blog.

Delegaţia PSD din PE îi va cere europarlamentarului CDU Elmar Brok să demisioneze din funcţiile avute în PE după ce acesta a declarat că imigranţii care vin în Germania doar pentru a beneficia de ajutoare ar trebui expluzaţi şi că amprentarea ar fi soluţia pentru evitarea intrărilor multiple.

"Delegaţia PSD din PE va face două demersuri: 1. Va solicita oficial conducerii PE şi grupului PPE să îşi exprime poziţiile şi să se delimiteze de afirmaţiile lui Elmar Brok; 2. Îi va cere lui Elmar Brok să demisioneze din funcţiile pe care le are în PE întrucât nu face cinste acestei instituţii şi a arătat, prin ceea ce a afirmat, că nu respectă valorile şi principiile UE", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD.

Ţările UE nu pot limita libera circulaţie a muncitorilor, dar îi pot trimite acasă pe cetăţenii europeni care în decurs de 3 luni nu şi-au găsit un loc de muncă şi nu au mijloacele necesare de subzistenţă, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al CE Jonathan Todd.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici