Ponta, despre proiectul Roşia Montană: N-am vrut ca Guvernul să aibă o răspundere, dar vom plăti

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că în cazul proiectului Roşia Montană a dorit ca Guvernul să nu aibă o răspundere asupra acestuia, pentru a nu plăti despăgubiri, însă a precizat că "în mod sigur" compania canadiană va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

1807 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre proiectul Roşia Montană: N-am vrut ca Guvernul să aibă o răspundere, dar vom plăti

Ponta, despre proiectul Roşia Montană: N-am vrut ca Guvernul să aibă o răspundere, dar vom plăti (Premierul Victor Ponta: Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ponta a afirmat că în proiectul Roşia Montană era şi o parte avantajoasă legată de investiţii şi de locuri de muncă, iar acum partea dezavantajoasă va fi aceea că statul român va avea "în mod sigur" un proces cu societatea care urma să demareze proiectul.

El a susţinut nu a dorit să dea Guvernul o decizie în acest caz, iar statul să fie obligat la despăgubiri, acesta fiind motivul pentru care a înaintat proiectul pentru o decizie în Parlament.

Ponta a fost întrebat care este ordinul de mărime al eventualelor despăgubiri pentru proiectul Roşia Montană.

"Ordinul este legat de faptul că cei de la Roşia Montană, mă rog, compania, din 1998, dar mai ales din 2005, de când a venit Traian Băsescu preşedinte, au avut asigurări ferme din partea preşedintelui că proiectul se va face, şi, sigur, există contracte, există avize, acum, dacă nu se face, în mod cert vor cere despăgubiri. Cât vor cere şi ce se va întâmpla nu ştiu să vă spun. În mod sigur însă nu va exista răspunderea Guvernului şi eu trebuia să am grijă să nu existe o răspundere a Guvernului, pentru că până la urmă Guvernul de unde dă bani? Tot din banii cetăţenilor români, nu?", a afirmat Ponta.

Premierul a mai spus proiectul Roşia Montană va fi respins în Parlament.

Ulterior, Ponta a fost întrebat cine va plăti în final eventualele despăgubiri. "Probabil că o să plătim toţi, probabil că o să plătim toţi şi cred că e corect să spunem acest lucru, faptul că la un moment dat vom plăti cu toţii. Repet, banii publici sunt tot de la cetăţenii acestei ţări", a răspuns Ponta.

El a menţionat că suma pe care a vehiculat-o în urmă cu o săptămână, de 2 miliarde de lei, este o "evaluare" a notificărilor pe care Guvernul le-a primit şi pe care fostul premier Emil Boc le-ar fi "ascuns prin sertare ca un laş", dar şi notificări primite ulterior.

"Acea companie s-a bazat în ultimii nouă ani pe declaraţiile publice de susţinere şi de realizare a proiectului făcute de Traian Băsescu. Văd că aţi uitat că cel care a fost marele promotor şi autorul proiectului este Traian Băsescu. Acum o să plătim cu toţii, ce să facem?", a mai susţinut Ponta.

El a fost întrebat dacă notificările de despăgubiri se bazează pe declaraţiile publice ale oficialilor.

"Nu, staţi un pic, au fost contracte de asociere cu Minvest, e o procedură întreagă de zece ani de zile pe care sigur că era bine să o închidem mai din timp, dar uite, vine scandenţa", a răspuns Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici