Ponta: Ne angajăm răspunderea pe Legea regionalizării dacă avem consens în Parlament, mai puţin PDL

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că singurul caz în care se va apela la angajarea răspunderii pe Legea regionalizării va fi situaţia în care, după revizuirea Constituţiei, va exista un consens între toate forţele politice, mai puţin PDL, pe care l-a catalogat drept un partid neserios.

426 afișări
Imaginea articolului Ponta: Ne angajăm răspunderea pe Legea regionalizării dacă avem consens în Parlament, mai puţin PDL

Ponta: Ne angajăm răspunderea pe Legea regionalizării dacă avem consens în Parlament, mai puţin PDL

"Nu vom avea angajarea răspunderii Guvernului pe legea regionalizării decât dacă există un acord cu toate forţele politice din Parlament. Când vorbesc de forţe politice din Parlament, nu mă refer la PDL, că ei nu mai există, ei sunt pe post de «Gică contra» sau fac, aşa, un fel de balet de opoziţie, dar de fapt se ceartă între ei", a susţinut Ponta.

El a fost întrebat despre poziţia vicepreşedintelui UDMR Laszlo Borbely, care a precizat că nu susţine varianta propusă de USL pentru regionalizare.

"Dar n-au văzut forma, poate se ... s-ar putea să nu se opună. Dar dacă nu există acest acord cu toate forţele politice serioase, mai puţin PDL, pe care nu-i consider o forţă politică serioasă, legea va merge în Parlament şi va fi adoptată de Parlament, dar numai după aprobarea revizuirii Constituţiei. Înainte de asta, nu are niciun rost să vorbim, dacă nu trecem în Constituţie că există regiuni", a precizat premierul.

Ponta a fost întrebat dacă legea regionalizării nu poate fi adoptată înaintea referendumului de revizuire a Constituţiei, urmând ca intrarea în vigoare să aibă loc de la 1 ianuarie 2014.

"Nu, pentru că e neserios. Până nu ai trecut în Constituţie, nu vorbeşti despre lege. Deci nu va exista nicun proiect de lege înainte să fie revizuită Constituţia, pentru că nu poţi să pui carul înaintea boilor", a mai explicat premierul.

Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, în luna noiembrie, după ce va avea loc modificarea Constituţiei, a declarat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea.

Acesta a spus, într-o conferinţă de presă la Cluj, că modul în care vor arăta viitoarele regiuni va fi finalizat în vara acestui an, după care vor urma dezbateri publice regionale, iar apoi, după modificarea Constituţiei, Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului.

Ulterior, într-o conferinţă de presă la Oradea, vicepremierul a motivat această opţiun, spunând că dacă puterea nu îşi va angaja răspunderea pe Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni va rata obiectivul privind finalizarea ei până la sfârşitul anului şi nu ar putea fi terminată înainte de începerea noului exerciţiu financiar.

Prim-vicepreşedintele PDL Liviu Negoiţă a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că PDL consideră drept "inadmisibilă" asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe regionalizare, având în vedere că există o coaliţie la guvernare care are o majoritate de 70% în Parlament.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că Uniunea nu este de acord cu adoptarea Legii de înfiinţare a regiunilor prin angajarea răspunderii pentru că nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară pe o temă care vizează fiecare cetăţean şi ar reprezenta "cea mai mare greşeală a coaliţiei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici