Ponta: PSD vrea 400 de parlamentari. CCR ne va spune dacă trebuie respectat referendumul cu 300

PSD va propune, miercuri, la consultările de la Cotroceni, ca viitorul Parlament să aibă 318 deputaţi şi 100-110 senatori, a precizat, luni, preşedintele partidului Victor Ponta, el arătând că, în opinia sa, CCR va spune dacă trebuie respectat referendumul ce stipula un număr de 300 de aleşi.

592 afișări
Imaginea articolului Ponta: PSD vrea 400 de parlamentari. CCR ne va spune dacă trebuie respectat referendumul cu 300

Ponta: PSD vrea 400 de parlamentari. CCR ne va spune dacă trebuie respectat referendumul cu 300 (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

”Vom propune, în ce priveşte alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie mixt, de timp german, fie proporţional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari, la Cameră să fie 300 de deputaţi plus minorităţi, iar în Senat maximum 100 -110 senatori”, a spus Ponta.

Întrebat de ce propune PSD să fie peste 400 de parlamentari şi de ce nu ţine cont de referendumul popular care stipula faptul că Parlamentul va trebui să aibă 300 de aleşi, Ponta a răspuns: ”Noi ţinem cont. Asta e propunerea noastră. Dacă celelate forţe politice propun altceva, sigur, le vom susţine”.

Solicitat să comenteze posibilitatea de a nu se putea trece peste decizia populaţiei, stabilită de referendumul care stipula un număr maxim de 300 de parlamentari, Ponta a precizat: ”Atunci, asta ne va spune Curtea Constituţională”.

Ponta a mai spus că PSD va susţine ca AEP să organizeze toate tipurile de scrutin, inclusiv în Diaspora.

El a arătat că PSD susţine, totodată, alegerea primarilor într-un singur tur, cum există în prezent.

Ponta a spus că PSD va propune, la consultările de miercuri, de la Cotroceni, şi reactivarea Comisiei de revizuire a Constituţie, astfel încât în 2015 să se finalizeze în Parlament procedura revizuirii.

În ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei, Ponta a spus că PSD susţine menţinerea sistemului bicameral.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitaţia către partidele politice, pentru consultări, care vor avea loc miercurea viitoare, pe priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare, precum votul în diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor şi ridicarea imunităţii parlamentare.

Potrivit Preşedinţiei, pe agenda discuţiilor se vor afla mai buna organizare a votului in străinătate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici