Ponta şi Antonescu nu au ajuns încă la un acord privind comisia pe "cazul Călăraşi"

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu au ajuns "încă" la un acord în ceea ce priveşte comisia legată de "cazul Călăraşi", au precizat, pentru MEDIAFAX, surse participante la şedinţa USL de miercuri.

299 afișări
Imaginea articolului Ponta şi Antonescu nu au ajuns încă la un acord privind comisia pe "cazul Călăraşi"

Victor Ponta şi Crin Antonescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Întalnirea de la sediul USL, la care au luat parte lideri PSD şi PNL, a durat aproximativ o oră.

Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea au plecat de la sediul USL fără a face declaraţii presei, în timp ce Crin Antonescu şi Daniel Chiţoiu au mai rămas în clădire.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru MEDIAFAX, miercuri, anterior întâlnirii de la USL, că nici el, nici liderii grupurilor parlamentare liberale nu avuseseră până atunci o discuţie cu premierul Victor Ponta despre constituirea unei comisii de anchetă pe "cazul Călăraşi", subiectul putând fi discutat în prima reuniune USL.

Liderul PNL a fost întrebat dacă a avut o discuţie cu Victor Ponta legată de constituirea comisiei de anchetă la nivelul Camerei Deputaţilor şi Senatului în "cazul Călăraşi".

"Nu am avut încă nici eu, nici liderii grupurilor parlamentare o discuţie cu domnul Victor Ponta legată de constituirea acestei comisii parlamentare de anchetă. Acest subiect ar putea fi discutat în prima reuniune a USL. Singura discuţie pe care am avut-o cu primul ministru a fost legată de comisia CEC din comisia de buget-finanţe, cu care am fost de acord şi asupra căreia s-a convenit", a declarat Antonescu, pentru MEDIAFAX.

Anterior, întrebat de "Gândul" dacă a fost sunat de premier marţi şi a discutat despre subiectul comisiei, Antonescu a răspuns: "nu", fără a face alte comentarii.

PNL este de acord cu înfiinţarea unei comisii de anchetă în ceea ce priveşte retrocedările agricole din judeţul Călăraşi, a anunţat, marţi, premierul Victor Ponta, după ce a avut o discuţie telefonică, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Premierul afirmase anterior că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în "cazul Călăraşi", deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank.

"Mi-au spus liderii de grup PSD, şi de la PNL, şi de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (...) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi", a spus Ponta.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat însă marţi pentru MEDIAFAX că nici el, nici Puiu Haşotti, liderul senatorilor liberali, nu au fost contactaţi pe tema înfiinţării comisiei de anchetă anunţate de către premierul Victor Ponta.

Scutaru a mai precizat că nici liderul PNL Crin Antonescu nu a avut o discuţie pe această temă cu premierul Victor Ponta.

După această declaraţie, Ponta a fost aştepat de jurnalişti la ieşirea din biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi informat că mai mulţi parlamentari PNL nu ştiu de înfiinţarea acestei comisii.

"Păi, încă nu au apucat să discute (liberalii-n.r.), acuma am vorbit, aici", a spus premierul.

El a arătat că a vorbit la telefon cu liderul PNL, Crin Antonescu, şi că acesta a fost de acord.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat, miercuri la prânz, că până la acel moment nu exista un acord al PNL pentru o comisie privind "cazul Călăraşi", el menţionând însă că liberalii sunt deschişi să discute acest subiect în USL.

"În ceea ce priveşte comisia de anchetă, ieri (luni - n.r.) noi nu am avut nicio discuţie pe acest subiect. Şi, până în prezent, subliniez acest lucru, nu există un acord al PNL pentru această comisie. Suntem dispuşi, suntem deschişi să discutăm acest subiect, dar acest subiect poate fi discutat numai în USL. Nu este o decizie care se ia la nivelul grupurilor parlamentare, este vorba de o decizie politică. Deci, nu există în acest moment un acord, dar suntem deschişi să discutăm acest subiect, e firesc, ca între parteneri în USL", a spus Scutaru, într-o conferinţă de presă.

Decizia privind comisia parlamentară de anchetă trebuie luată la nivelul USL şi nu al grupurilor parlamentare, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, precizând că nu a fost nicio consultare pe subiect.

"Liderii grupurilor parlamentare nu s-au întâlnit să dezbată această problemă, la nivel USL. Decizii înfiinţării unei astfel de comisii de anchetă, fiind una pur politică, trebuie luată la nivelul politic al USL, nu la nivelul grupurilor parlamentare. Dacă se va lua o astfel de decizie, o vom pune în aplicare, dar nu grupurile parlamentare iau decizii pur politice", a susţinut liderul grupului PNL din Senat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri că decizia privind elaborarea documentelor pentru constituirea comisiei pe "cazul Călăraşi" a fost luată în cabinetul său de la Cameră şi au fost prezenţi miniştrii Chiţoiu, Câmpeanu şi Stroe, care nu au avut obiecţii, ceea ce înseamnă, din experienţa sa, că a fost acceptată.

"Concluziile privind comisia pe cazul Călăraşi au fost luate la mine în cabinet de membrii Guvernului, reprezentanţii celor 3 partice politice, de aceea am considerat oportun să vă informez ieri că cei doi lideri ai grupurilor politice parlamentare PSD de la Camera Deputaţilor şi Senat, împreună cu echipa tehnică lucrează la un draft pe o comisie specială sau de anchetă care să elucideze cazul Călăraşi. Decizia a fost anunţată şi a fost discutată în cadrul echipei care face parte din USL. Niciunul dintre colegii de la PNL care au fost de faţă, doamna Câmpeanu, domnul Stroe şi domnul Chiţoiu, nu au avut nicio obiecţie legată de iniţierea acestui draft", a afirmat Zgonea.

El a adăugat că, din experienţa sa în privinţa lucrului în echipă, acest lucru înseamnă că propunerea a fost acceptată în unanimitate de cei prezenţi.

"Eu, din puţina experienţă pe care o am în privinţa lucrului în echipă, spun că, dacă nimeni nu ridică obiecţii atunci când suntem toţi strânşi, înseamnă că acea propunere este acceptată în unanimitate de cei care sunt prezenţi", a adăugat Zgonea.

El a mai spus că, în consecinţă, a făcut declaraţii privind obligativitatea celor doi lideri de grup ai PSD să lucreze pe draftul constituirii comisiei, care după aceea va fi discutată în USL.

Zgonea a adăugat că este adevărat că liderii grupurilor PNL, George Scutaru şi Puiu Haşotti, nu au fost prezenţi la acea discuţie, dar au fost prezenţi ceilalţi colegi liberali care iau decizii.

"Din experienţa mea în cadrul USL, atunci când se discută în cadrul unei echipe de acest gen şi se nominalizează persoanele care au obligaţia emiterii unui document, este clar că există un consens", a mai spus Zgonea.

El a adăugat că la discuţii a fost prezent şi liderul PC Daniel Constantin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici