Ponta vrea confiscarea averilor obţinute ilegal şi un nou sistem de expropriere

Premierul Victor Ponta a declarat pentru gândul că va propune la revizuirea Constituţiei o modificare a articolului 44 privind dreptul de proprietate, astfel încât averile obţinute ilegal să fie confiscate, iar exproprierile de "interes strategic" să poată fi făcute mai uşor.

1258 afișări
Imaginea articolului Ponta vrea confiscarea averilor obţinute ilegal şi un nou sistem de expropriere

Victor Ponta (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Vreau să confiscăm averile obţinute în urma infracţiunilor, pe sistemul european. Este o nouă concepţie la nivel european, venită pe filieră americană şi cred că este o idee bună. Pentru aceasta trebuie să modificăm articolul 44 din Constituţie, pentru că altfel nu putem face nimic. Umblăm la articolul 44", a declarat pentru gândul premierul Victor Ponta, miercuri, la finalul discuţiilor din cadrul Forumului constituţional.

Surse din PSD au precizat pentru gândul că premierul şi-a informat colegii de partid asupra intenţiei de a susţine confiscarea averilor obţinute ilegal.

Articolul 44 din Constituţie se referă la dreptul de proprietate privată. În actuala lege fundamentală se precizează la art 44, alineatul 2, că "proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular", iar la alineatul 3 că "nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire". Alineatul 5 prevede că "pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii".

Alineatul 8 al aceluiaşi articol menţionează că "averea dobândită licit nu poate fi confiscată", iar "caracterul licit al dobândirii se prezumă", în timp ce la alineatul 9 se prevede că "bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii".

Premierul Victor Ponta a declarat pentru gândul că doreşte ca, după ce viitoarea Constituţie va fi adoptată, să poată stabili prin Ordonanţă de Urgenţă sau Hotărâre de Guvern că anumite exproprieri sunt de "interes strategic, naţional".

Potrivit primului-ministru, dacă articolul privind dreptul de proprietate este revizuit, Guvernul poate acţiona mai rapid pentru realizarea unor proiecte de interes naţional.

Ponta a explicat că, în noul sistem privind exproprierile pe care îl are vedere, statul român va oferi un preţ proprietarilor în urma unei expertize, iar ulterior poate folosi acea proprietate.

"Statul român oferă un preţ şi transferă banii într-un cont. Dacă omul este nemulţumit, poate merge în instanţă. Banii se obţin ori prin expertiză, ori în instanţă, dar nu mă mai poate bloca. Vrem să punem în Constituţie să fie un articol mai flexibil în ceea ce priveşte proprietatea, pentru a nu mai fi atacate la CCR", a declarat Victor Ponta.

Primul-ministru a dat exemplul conductei de conexiune de gaze cu Republica Moldova pentru care s-au pierdut trei ani pentru 14 km.

"Pentru 14 km am stat trei ani, că trece conducta şi tulburăm vacile care pasc pe acolo. Cu Bucureşti-Constanţa am stat patru ani. Avem de adus zăcăminte, gaze, petrol din Marea Neagră. Ce facem, iar stăm patru ani până convingem pe nu ştiu care că terenul lui nu face un milion de euro? Să nu credeţi că cineva în Occident şi-a făcut autostradă şi mari lucrări de infrastructură...până la urmă terenul era al cuiva, nu?", a explicat Ponta.

Afirmaţiile şefului Executivului au loc după ce, cu o zi în urmă, acesta declara că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situaţii să fie confiscate maşinile şi motocicletele, ca sancţiune pentru abateri rutiere grave.

În România nu se poate decât dacă va fi de acord preşedintele Comisiei Constituţionale să modificăm la Constituţie acest lucru. Sunt ţări care confiscă maşina cu care s-a încălcat grav legea rutieră. Noi nu avem voie conform Constituţiei actuale, dar mie nu mi s-ar părea excesiv în anumite situaţii şi vă spun ca fost motociclist că ar trebui să confiscăm şi motociclete, nu doar maşini", spunea Ponta.

Miercuri, la dezbaterea organizată de Forumul constituţional împreună cu experţi ai Comisiei de la Veneţia, Ponta a reluat aceste afirmaţii, declarându-se dispus să fie luat de guler şi "dat afară din biroul de premier" pentru ideea de a se facilita printr-o prevedere constituţională confiscarea maşinilor provenite din infracţiuni.

Ponta a susţinut că dreptul de proprietate "sfânt, garantat" nu poate să împiedice dezvoltarea ţării în ceea ce priveşte infrastructura.

"Faptul că facem autostrăzi care merg în zig-zag, ca să ocolim sau ca să ajungem la terenurile care trebuie expropriate... sunt lucruri care trebuie îmbunătăţite şi care se referă de fapt la o reglementare mai flexibilă, mai pragmatică, mai europeană a drepturilor constituţionale", a precizat premierul.

El a fost contrazis de vicepreşedintele Comisiei de revizuire a legii fundamentale, liberalul Tudor Chiuariu, care a susţinut că dreptul de proprietate nu poate fi afectat prin Constituţie.

"Cred că actualul text constituţional, de la articolul 44, aliniatul 9 «bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii», după părerea mea acest text constituţional este acoperitor şi pentru situaţia pe care o aveţi în vedere şi care e în discuţie şi anume când o infracţiune sau o contravenţie a fost săvârşită folosindu-se un autovehicul. (...) Avem bază constituţională pentru a prevedea această măsură în lege, deci nu e nevoie să modificăm Constituţia în această privinţă. Mai mult, nici nu putem să o modificăm, Curtea Constituţională s-a pronunţat deja că acest articol nu poate face obiectul revizuirii", a afirmat senatorul PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici