Ponta: Zgonea să discute cu Opoziţia, să fie totul cât mai transparent în Comisia de Cod electoral

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta a declarat, luni, că i-a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care conduce şi comisia de Cod electoral, să discute cu Opoziţia referitor la prezenţa presei la dezbaterile din Comisie, astfel încât ”să fie totul cât mai transparent”.

100 afișări
Imaginea articolului Ponta: Zgonea să discute cu Opoziţia, să fie totul cât mai transparent în Comisia de Cod electoral

Premierul Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

”Ne-a informat domnul Zgonea despre faptul că aşa este Regulamentul comisiei şi am zis: «Domnule, discutaţi şi cu Opoziţia şi ajungeţi la o soluţie, în care să fie totul cât mai transparent», a spus Ponta, întrebat despre accesul jurnaliştilor la dezbaterile din Comisia de Cod electoral.

Ponta a afirmat, totodată, că nu a existat o decizie politică prin care accesul jurnaliştilor la dezbateri să nu fie permis şi, drept urmare, nu e nevoie de o decizie politică prin care acesta să fie permis.

”Nu a existat o decizie politică care să nu permită accesul. E vorba de funcţionarea comisiei şi dânşii decid acolo”, a spus Ponta.

El a arătat că în PSD s-a discutat despre variantele pe care partidul le va susţine, dar a precizat că nu le va face publice, din raţiuni care ţin de negocierile între partide.

”Noi avem anumite abordări referitoare la sistemul electoral, dar dacă începem şi discutăm prin presă, adică eu spun aici cum vrem să fie sistemul electoral, iar domnul Blaga sau doamna Gorghiu spun la sediul lor, înseamnă că nu o să ne înţelegem niciodată”, a susţinut Ponta.

El a opinat că este nevoie de o întâlnire pe tema sistemului electoral şi nu de conversaţii prin intermediul presei. ”Întâi trebuie să ne întâlnim, nu să ne conversăm prin presă, pentru că dacă ne conversăm aşa....repet, avem suficientă experienţă ca să ştim că de fapt nu o să rezolvăm niciodată”, a precizat Ponta.

Un grup de jurnalişti acreditaţi la Parlament au iniţiat şi semnat, duminică, o petiţie publică prin care solicită accesul liber şi direct la dezbaterile din Comisia parlamentară de Cod electoral, care urmează să elaboreze viitoarele legi electorale.

Jurnaliştii precizează, în cadrul petiţiei, că membrii Comisiei de Cod electoral le-au limitat accesul direct şi liber la dezbaterile legilor electorale, prevalându-se de o prevedere controversată a propriului regulament de funcţionare, şi solicită permiterea accesului liber, imediat, direct şi fără limite la şedinţele Comisiei, pe toată durata acestora.

Petiţia a fost postată pe Internet, iar lista de semnături este deschisă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a justificat miercuri faptul că accesul presei este îngrădit la lucrările Comisiei de Cod electoral, în timpul şedinţelor, prin eşecul demersului de revizuire a Constituţiei, care a fost ”un show de presă”, în care se făceau declaraţii politice.

Zgonea a invocat hotărârea plenului Parlamentului din februarie 2013, prin care s-a decis înfiinţarea comisiei, şi care menţionează că ”lucrările nu sunt publice”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici