Preda despre PDL: Un partid nu e modern dacă vorbeşte pe o voce

Europarlamentarul PDL Cristian Preda face o analiză a modului în care ar trebui să se modernizeze PDL, susţinând că "voturile nu se strâng precum profitul unei firme, iar partidul trebuie să asume o libertate de opinie considerabilă" şi atenţionând că "un partid nu e modern dacă vorbeşte pe o voce".

9 afişări
Imaginea articolului Preda despre PDL: Un partid nu e modern dacă vorbeşte pe o voce

Preda despre PDL: Un partid nu e modern dacă vorbeşte pe o voce

Cristian Preda atrage atenţia şi asupra faptului că PDL a fostdoi ani pro-PNL, urmaţi de doi ani anti-PNL şi anti-PSD, după careun an pro-PSD, iar din decembrie 2009 a intrat într-o epocăpro-minorităţi şi independenţi, apreciind că, în privinţaidentităţii doctrinare, "parcă o busolă nu ar strica".

Fostul consilier prezidenţial susţine, într-o postare pe blogulsău, necesitatea contextualizării termenului "modernizare",întrebând dacă nu a venit momentul modernizării partidelor.

"Altfel spus: ar fi, cred eu, bine să vedem unde începe şi cumpoate fi asumată modernizarea. O întrebare utilă ar fi, de pildă,următoarea: nu cumva este momentul şi pentru modernizareapartidelor, nu doar a statului despre care vorbesc respectivelepartide? Modernizarea nu pare să fie un proiect de actualitate laPSD (care vorbeşte, cu vocea lui Ion Iliescu, mai degrabă desprestabilitate şi eficienţă), nici la PNL (care s-a obişnuit săînlocuiască reflecţia cu sloganul şi să reducă pasiunile politicela ura faţă de Traian Băsescu). PDL ar putea profita de aceastăsituaţie, adică de lenea sau indolenţaadversarilor, asumând primul proiect de modernizare a unuipartid postcomunist", consideră Cristian Preda.

În opinia acestuia, dimensiunile cele mai importante alemodernizării Partidului Democrat Liberal ar fi relaţia cucetăţenii, structura organizatorică şi identitatea doctrinară.

În ceea ce priveşte relaţia cu cetăţenii, Preda susţine că PDLar trebui să aleagă între sporirea numărului demembri printr-o campanie de recrutare bine chibzuită şiîntreţinerea bazei actuale.

"Ambele soluţii au avantaje şi dezavantaje. Singura variantăproastă e un parcurs ezitant, adică nedefinit. Sau bazat pehazardul unor poziţionări parlamentare şi al unor negocieripripite. Tot aici intră şi construirea unei relaţii cu cetăţenii şisimpatizanţii care să privească perioada dintre campanii (nu doarcea din campanii) şi care, pe de altă parte, să nu fie legată de operspectivă clientelară, ci de una civică. O formaţiune politicămodernă e una conştientă de faptul că oamenii intră în partide nu(doar) pentru a avea avantaje (materiale sau simbolice), ci şipentru a avea o tribună. Două sunt provocările majore în aceastăprivinţă. Una este clarificarea relaţiei dintre afaceri şipolitică. PDL are de ales între ambiguitate şi deosebirea netă.Sunt posibile evident şi tonurile gri. Nu folosesc însă la nimic. Adoua provocare este legată de gestiunea carierelor. Nu e vorba doarde oportunismul născut din poziţia de putere a PDL. E ceva vechi şiinevitabil. E vorba - mult mai important - despre convieţuirea unorgeneraţii care au căpătat experienţă, dar şi uzură, cu unele careau entuziasm, dar şi imaturitate. În această privinţă, e nevoie,cred eu, de adaptare reciprocă şi de negociere, nude confruntare şi înverşunare", mai scrie Preda pe blog.

El arată că structura organizatorică merită "o atenţiespecială" şi că, în acest context, corelarea dimensiuniiparlamentare şi a celei guvernamentale, nu doar la votul bugetului,sudarea unei relaţii clare şi transparente a grupurilorparlamentare din Senat şi Cameră cu publicul, corelarea acţiuniipalierului local şi a celui naţional sunt urgente.

"Cine va trata această chestiune doar în cheie financiară se vaînşela. Din experienţa limitată pe care am dobândit-o, am realizatcă aleşii şi militanţii sunt însetaţi în egală măsură de coerenţăşi coordonare. Un partid modern nu e nici o firmă, nici oînchisoare. Voturile nu se strâng precum profitul unei firme, iarpartidul trebuie să asume o libertate de opinie considerabilă. Eltrebuie în plus să articuleze nivelul local şi cel naţional, celregional şi cel european. Un partid e modern dacă oferă fiecăruimembru o tribună. Un partid nu e modern dacă se îmbată cu iluziacomunicării prin televiziune. Un partid e modern dacă gândeşte, nudacă plăteşte propagandişti capabili să vândă un slogan. Un partidnu e modern dacă vorbeşte pe o voce", menţionează europarlamentarulPDL.

O altă urgenţă, în viziunea lui Cristian Preda, o reprezintăidentitatea doctrinară.

"Una impusă în primul rând de istoria recentă. În ultimii ani,PDL a cunoscut atât mutaţii organizatorice, fuziunea PD şi PLDfiind cea mai importantă, cât şi poziţionări strategice şi tacticeîn plan naţional (doi ani pro-PNL, urmaţi de doi ani anti-PNL şianti-PSD, după care un an pro-PSD, iar din decembrie 2009 o epocăpro-minorităţi şi independenţi), dar şi pe plan european(integrarea în familia populară). Opţiunile liberale,creştin-democrate şi de centru convieţuiesc fără frontiere clare însânul PDL. Nu e nevoie de paşaport, dar parcă o busolă nu arstrica… Mă opresc aici, subliniind din nou că e vorba de o eboşă.Cred însă că un partid care se vrea modern trebuie să clarificeaspectele despre care am vorbit. Dacă face aşa ceva, el poatedefini apoi opţiuni politice majore. Iar acestea nu sunt puţine.Altfel spus, ar fi bine dacă modernizarea ar începe de jos…",consideră europarlamentarul Cristian Preda.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici